Смята се, че фитнесът, аеробиката, танците допринасят много за цялостното изгаряне мазнините (т.е. за тяхното изгаряне въобще), а гирите и тренажора – в определени места. Но положителният резултат все пак не е гарантиран. Защо?

По време на тренировка мускулите изискват допълнителна енергия. Ако мускулът можеше да взима енергия от мазнините, които са разположени наблизо, всичко би било просто: тренираме бедрото и то започва да отслабва. Но природата е създала друг алгоритъм.

Мускулната тъкан съобщава за своя “глад” на централната нервна система, която дава команда на жлезите с вътрешна секреция. Те отделят определени хормони, които постъпват в кръвта, достигат до клетки в целия организъм и разграждат мазнините на различни места. Затова и може да се каже, че се “стопяваме” цялостно, а не на отделни места.

Четете още: Най-скъпите и луксозни плодове в света

Човек се нуждае от мазнини, особено жените – за изпълняване на репродуктивната функция, тъй като мастните клетки участват в строежа на плода. Женският организъм, запасявайки се за непредвидени обстоятелства, създава неприкосновен запас от мастна тъкан, който се разполага основно в областта на корема, бедрата и седалищните части. Тези места се “стараят” да съхраняват мазнините - затова те отслабват по-бавно отколкото другите части от тялото.

Още нещо - човек е склонен да напълнява по-бързо, а да отслабва по-бавно. Особено след прекратяването на тренировките. Този, който не се занимава с активна спортна дейност, има по-лоша способност за изгаряне на мазнините. Те имат свойството да се свързват с кислорода и затова човек, който тренира, наистина изгубва част от теглото си, но за сметка на въглехидратите и водата. И веднага след тренировката теглото се възстановява. А ако се отдадете на изкушението и изядете 1-2 парчета торта, то все едно не сте ходили на фитнес. За да подобрите способността си за изгаряне на мазнините, се нуждаете от продължителни физически натоварвания (поне няколко седмици).

Най-много неправилни схващания съществуват за силовите тренировки. Тренажорната зала често е място на неоправданите надежди и безпочвените страхове. Едни разчитат да отслабнат в талията, други – точно обратното - страхуват се от това и веднага се залавят за щангите...

Много лекари препоръчват в качеството на физическо натоварване всекидневните разходки. Но при днешното ниво на обездвижване при повечето хора, те се нуждаят от по-сериозни натоварвания. Те обаче трябва да бъдат строго индивидуални - в зависимост от нивото на подготовка и различното здравословно състояние.

Какво реално ни дава фитнесът:

• Отлично кръвообращение
Предпазва организма от развитието на разширени вени (варикоза), нормализира кръвното, повишава чувствителността на клетките към инсулина, осигурява по-доброто хранене на тъканите (в това число и в целулитните зони!).

• Психоемоционално разтоварване
Аеробиката или урокът по танци създават положителни емоции и премахват отрицателните, а уроците по йога или пилатес карат хората да се вслушат в себе си. Затова те са и отличен психотренинг.

• Ефект на закаляване
Мускулите се “научават” да работят по-добре. В противен случай те възприемат необичайното натоварване като стрес.

• Понижаване на теглото
Както стана ясно, това е доста относително, защото за постигане на този ефект, са нужни упражнения, съобразени с индивидуалните особености.

• Укрепване и увеличаване на мускулите
То води до различни резултати при двата пола - мъжът заяква най-вече в раменете, докато при жената ефектът е по-комплексен тялото като цяло става по-стегнато и еластично.

Четете още: Започнете да се храните правилно

• Подобряване на координацията
Сложните движения и неустойчивите опори задействат много от малките и дълбоки мускули и ги карат да преодоляват определено натоварване или съответно да се отпускат. Този баланс предпазва в дългосрочен план от травми.

Източник: zdrave.bg