Автор
Woman.bg

Какво не трябва да прави Никол Шерцингер, докато гледа Григор?

Над 10 000 хиляди българи ще гледат днес Григор Димитров в зала "Арена Армеец". Най-добрият ни тенисист ще излезе на корта след 18.00 часа за своя дебют на турнира Garanti Koza Sofia Open, който е от категорията АТР 250. 25-годишният хасковлия пропусна миналогодишното издание на надпреварата, но сега е тук, за да се опита да спечели титлата. Във връзка с това препубликуваме текст, който е своебразен наръчник за това как да се държи публиката на корта. Забавлявайте се! Успех на Григор!


"Уважавайте всички на корта" - това е правило номер едно за всеки, който отива да гледа тенис на живо. Важи от повече от век, когато джентълмените с идеално вчесани коси от английския елит са пълнили малкото места край игрището.

Не е трудно да си фен на тениса. Не е сложно да разбираш играта и да я харесваш. Но гледането на един епичен мач като полуфинала Рафаел Надал - Григор Димитров, ако си "Род Лейвър Арина" в Мелбърн, изобщо не е лесна работа. И ето нещо като наръчник на тези, които планират да гледат на живо турнира "София Оупън", на който ще играе и Григор Димитров.

Нямате право да внесете напитки в стъклени или тенекиени опаковки. Забранено е заради сигурността на околните и на спортистите. Можете да носите със себе си само храна или напитки в меки опаковки, а това предполага да излизате за вода или нещо освежаващо поне един път за петте часа.

На трибуните са забранени телевизори (или телефон, използван като такъв), радиоприемници и лаптопи. Тоест - не бива да бъдат включвани, а на някои състезания направо ги отнемат и прибират на съхранение. Излъчването от тях, особено звуково, не е допустимо на тенис мач.
Не можете да занесете бебето си на такъв мач. Ясно защо. Не искате Надал да сервира и да започне да ругае, изпуснал топката заради проплакване. Концентрацията на тенисистите е свещена.

Телефоните са изключени, обикновено не само звука, а изцяло. Защото и вибрацията ще сигнализира за беля точно тогава, когато го оставите на пластмасовата седалка за миг - просто по закона на Мърфи тогава ще ви звънне брат ви или колега. И това отеква неприятно.
В момента, в който започне мачът, сядате и оставате на мястото си. В кратките паузи, в които играчите не сядат да почиват, а само разменят полетата, зрители отвън не се допускат. Ако са до тоалетната или до бара, остават там до гейм 3, 5 или 7 - когато има пауза с близо двуминутна почивка на тенисистите. Тогава бързо отиват на мястото си и сядат пак застинали.

Не можеш да си прав и да се разхождаш по време на играта. Нямаш право. От корта ще отнесеш една ругатня (ако е от Ноле Джокович - сръбска, да ти стане драго), а охраната ще те изведе. На големите турнири вече се налагат и глоби.
Пазиш тишина, след като играта започне. Никакво шепнене, никакво чатене на месинджъра на телефона, никакъв смях или дори кихане. Не кихайте. Ще прекъснете мача. Когато свърши разиграването на поредната точка, кихнете спокойно. И аплодирайте, независимо кой е спечелил този отрязък от играта.

Ако топката дойде до вас, не я хвърляйте веднага обратно.
Изчакайте следващото разиграване да свърши. Иначе пак ще ви наругаят.
Можете да снимате, но не използвайте светкавица, нарушава концентрацията и пречи на тенисистите. С две думи - стойте мирно няколко часа и аплодирайте. Такива са етичните правила на един тенис фен.

И сега, защо може и да не е толкова скучно, колкото изглежда.
Коментаторите на Евроспорт на няколко пъти се изказваха с леки нотки на критика към шумните фенове на Австралийското първенство. И нерядко - към българските, които след всяка точка се чуваха да подкрепят Григор Димитров. Всъщност, лошо няма. Ако се прави по кодекса.
Преди няколко месеца на финала на Купа "Дейвис" Загреб онемя - 2500 аржентинци се събраха от всички точки на света да подкрепят гостите. Вяха фланелки над главите си, знамена, песни танци и шум. Направо събраха очите на всички.
Но как. Кортът бе тих, докато се играеше разиграване. Чуваше се само скърцане на маратонки, станало символно за това как хиляди хора дотолкова са застинали в мълчание, че само този звук остава.

След спечелена точка от аржентинец - шум като от вкаран гол, 20 секунди екстаз, после пак - утихване.
В паузите, в които играчите сядаха, аржентинците ставаха и пееха. Атмосферата не бе типична, но никой не се оплака.
Григор също със сигурност се е радвал на подкрепата, защото в 90 процента от случаите тя не наруши кодекса на тенис запалянкото. Случи се и да чуем подвиквания, преди някой да сервира. Това не е по правилата. Случи се някой да се разхожда на разиграване, Раонич изригна срещу един такъв нахалник, който излизаше от корта невъзмутимо, докато той преследваше топката на мрежата.

Да, всичко е шоу. Да, зрителите са си платили, а тези долу получават милиони. Но това няма нищо общо с първото изречение в кодекса на това как се гледа тенис.
"Уважавайте всички на корта".

Автор: Динко Гоцев