В ерата на селфитата и дори в светлината на скандала с фотосите на Асен Александров сме длъжни да ви споделим, че различните видове снимки, които си правим в леглото, в банята, в офиса или колата, за да си повдигнем самочувствието, говорят много за характера ни.

Забелязали ли сте как всеки път, дори и да се опитваме да си направим различно селфи, правим една и съща гримаса? И в един момент, разглеждайки снимките си в телефона, установяваме че тези, които сме си направили сами, са напълно еднакви. Интересен факт е, че това има напълно логично обяснение и то е в психологията и характера ни. И макар селфитата ни често да не са отражение на действителността, те не са маска, зад която можем да се скрием.

Например, известните личности, които публикуват свои селфита без грим, показват завидно самочувствие и не се притесняват светът да ги види в естествения им вид.

От друга страна тези, които буквално заливат социалните мрежи със селфитата си, имат нарцистични наклонности, граничещи с душевен проблем.

Хората пък, които избягват селфитата и дори се срамуват да ги споделят в интернет, в повечето случаи страдат от липса на самочувствие, която може да прерасне в още по-голям душевен проблем.

Известно е, че в днешно време светът комуникира много повече със снимки, отколкото с думи и често, публикувайки селфи или друго изображение, ние предаваме послание. Понякога го правим дори несъзнателно. По този начин се формират и тенденциите в социалните мрежи. Винаги когато споделяме своя снимка (в огромен процент от случаите селфи), следим внимателно харесванията и реакциите на приятелите си, търсим одобрение от определени хора и дори градим самочувствие и мнение за себе си, което може да бъде залъгващо. По тази причина някои избягват да публикуват селфитата си, тъй като се притесняват от мнението на другите.

А сега към въпроса – какво казва селфи профилът ни за нас?

Селфи профилът е еквивалентът на психологическия ни профил в социалните мрежи. Снимката, която сме си направили сами, може да говори за сексуалната ни ориентация, за навиците ни и за други факти, свързани с живота ни.

Колко често си правите селфита? Всеки ден? По няколко? Вие сте нарцистична натура, обсебени сте от себе си!

Ако най-често сте усмихнати, означава че вие сте позитивен човек, който постига разбирателство с околните и лесно приемате новите и различните хора.

Така нареченият "дък фейс" говори за невротични наклонности.

Ако почти винаги си правите селфита на обществено място, то вие сте старателни и отговорни.

Ако подчертавате визуалния контакт с камерата, означава, че сте индивидуалисти.