Автор
Woman.bg

Какво издава за връзката ви позата, в която спите?

Нощем в леглото всяка двойка заема своята характерна поза – някои предпочитат да спят по гръб, други настрани, влюбените прекарват нощта прегърнати или напротив, като едвам се докосват.

Семейният психотерапевт от Ню Йорк Самюел В. Данкел в продължение на 25 години е сравнявал тези нощни навици при различни двойки и е написал книгата „Пози на сън“. Любопитни ли сте какво издава позата ви за сън за връзката ви?

1. „Неразделни“

Поза – двамата са здраво прегърнати, обърнати с лице един към друг.

Значение:

Ако най-често спите в тази поза, вероятно отскоро сте заедно и все още сте в периода на главозамайващото влюбване. Иска ви се да се разтворите един в друг – психолозите наричат това „фаза на сливане“. Твърди се, че любовта трае три години, но някои двойки продължават да спят в тази поза и по-дълго. Ако и при вас е така, с партньора ви сигурно сте буквално зависими един от друг.

Защо със съпруга ми спим в различни легла



2. „Лъжички“

Поза – партньорите са се притиснали един до друг като прилежно събрани лъжички. Ако единият се обърне на другата страна, вторият прави същото.

Значение:

Стараете се да бъдете възможно най-близо един до друг, това ви дава чувство за спокойствие, душевен комфорт и сигурност. Не искате да се разделяте задълго, искате винаги да сте с любимия – наяве и насън. Впрочем повечето двойки предпочитат тази поза в началото на връзката си – през първите 3-5 години.



3. „Поддържаме връзка“


Поза – много подобна на позата „лъжички“, но между телата остава свободно място.

Значение:

Тази поза означава, че и двамата партньори се чувстват достатъчно уверени, затова си позволяват да имат необходимото им лично пространство, без да се притесняват, че любимият човек ще спре да ги обича или ще изчезне някъде.

8 неща за секса, които всяка жена трябва да знае



4. „Глава на рамо“

Поза – партньорите лежат по гръб, главата на жената е на рамото на мъжа.

Значение:

Тази поза означава, че душевното ви равновесие малко или много зависи от партньора ви, но сте достатъчно уверени във връзката си.



5. „Прегърни ме“

Поза – мъжът спи по гръб и прегръща жената, тя е положила глава на рамото му с лицето надолу.

Значение:

Двойките често избират тази поза, когато имат криза във връзката. Най-вероятно жената има нужда от повече внимание и грижи от страна на мъжа.



6. „Крак до крак“

Поза – не изпитвате нужда постоянно да сте притиснати един към друг, но от време на време несъзнателно търсите контакт – например докосвайки се с краката.

Значение:

Неволно ви се иска да проверите какво е положението и да се уверите, че любимият ви все така е до вас. Такова желание най-често изпитвате след спор или кавга.

11 признака, че връзката ви е "здравословна"



7. „Дзен“


Поза – в леглото всеки от вас заема своето собствено удобно за него място, но ви харесва да се докосвате небрежно – например с дупетата.

Значение:

За да запазите душевно равновесие, и двамата имате нужда да прекарате известно време насаме, но при това все пак не можете да живеете един без друг.



8. „На ръба“

Поза – любимият ви спи с гръб към вас на ръба на леглото? Внимавайте, между вас може да се намърда един „невидим“ трети човек!

Значение:

Най-вероятно същия ден сте се скарали сериозно и той все още ви се сърди. Какво да направите? Преместете се по-близо до него и го прегърнете нежно – тялото ви ще му каже много повече, отколкото бихте могли да кажете с думи.



9. „Тайм аут“

Поза – партньорът ви спи на своята половина от леглото цяла нощ, без да ви докосне.

Значение:

Ако партньорът ви спи в тази поза в последно време, не бързайте да се тревожите и да я смятате за „обявяване на независимост“. Партньорът ви може да няма никакво желание да се отдръпва от вас, а да иска да си възстанови силите, тъй като е душевно и физически уморен и не се чувства добре. Всеки човек понякога има нужда просто да го оставят на мира.



10. „Настигни ме“


Поза – през нощта партньорът прави най-неочаквани маневри, ту почти пада от леглото, ту се озовава някъде при краката ви.

Значение:

Тези хаотични мятания могат да показват подсъзнателно желание на човека да избяга от връзката. Ако партньорът не изразява този свой стремеж наяве, тялото му го прави само насън. Обърнете повече внимание един на друг, обсъдете какво очаквате от съвместния си живот занапред и как виждате бъдещето си.

7 неща, които не бива да казвате на мъжа си