Автор
Woman.bg

Какво да ядете, за да нямате проблеми с корема

Ставайки почитател на здравословно хранене, може да попаднете в своеобразен капан – повечето от полезните за здравето зеленчуци са богати на фибри, а това не само насища тялото с полезни вещества и витамини, но и може да предизвика образуването на газове.

Какво да ядете, ако често имате газове? Специалистите посочват поне 4 продукта, които можете да включите в менюто си, без да навредите на своето здраве.

Пиле на грил

Това е диетична, мека и богата на белтъчини храна, която не съдържа много фибри. Пилето на грил ще се впише отлично в менюто ви, няма да предизвика газове и ще зарадва храносмилателната ви система – разбира се ако не го пържите допълнително и не добавяте към него различни сосове.

Четете още: Продукти, понижаващи апетита

Яйца

По полезни за храносмилането от пилешкото могат да бъдат само яйцата. Те са нежен, лек и диетичен продукт, богат на белтъчини. Най-добре яжте яйцата твърдо сварени. Приготвяйте си ги вкъщи или си ги поръчвайте в ресторант без допълнителни мазнини и сосове. Когато страдате от газове, най-добре е да не злоупотребявате със зеленчуците, горещите сосове и сирената и да се върнете към най-простите и леки продукти.



Печени или варени картофи

В случая най-важното е не какво ядете, а какво избягвате, а тоест излишните и вредни мазнини. Печените или варени картофи се храносмилат и усвояват лесно, просто внимавайте с какво ги комбинирате.

Четете още: 8 храни срещу подуване на корема

Постни крекери

В постните крекери и соленки няма почти нищо освен вода, брашно и може би малко сол. Затова те са лека храна за страдащата от газове храносмилателна система. Това обаче важи само за най-простите крекери, без добавени мазнини, и то само ако много внимавате какво мажете върху тях. Избягвайте лютото и мазното, както и всички продукти, съдържащи бобени култури.