Всеки, който е спортувал някога, се е замислял по този въпрос. Какво да ядем преди тренировка? И колко време преди нея? Или е по-добре да тренираме на гладно? Нека изясним това.

Вие разбира се искате да получите максимален резултат от тренировката си, а приемът на храна подготвя организма за предстоящото натоварване, поддържа нужното ниво на енергията, повишава издръжливостта. Най-важното е да се „заредите“ с правилното „гориво“ в подходящо време.

Четете още: Диета с лимони и мед

Да ядеш или не

Запомнете, че неправилното хранене или гладуването преди тренировка могат да я направят безполезна или да ви „зарадват“ с колики, подуване на корема и гадене. Ако преядете или поемете продукти, които дразнят лигавицата на стомаха, ще страдате от отпадналост и неприятни усещания в корема. Другата крайност – гладът – води до понижаване на издръжливостта, световъртеж, загуба на съзнание и травми.

Кога и по колко да ядем

Каквато и да е предстоящата тренировка, трябва да ядете 1.5-2 часа преди нея. Ако ядете много тежка и калорична храна, починете си след хранене 3 часа. Ако поради някаква причина не сте успели да се нахраните балансирано, пълноценно и навреме, можете да хапнете умерено половин час преди тренировката – залъжете глада с плод, обезмаслено кисело мляко, плодов сок или смути. Определяйте размера на порциите според самочувствието си. Най-важното е да не се стига до тежест в корема.

Правилното хранене преди тренировка зависи от редица индивидуални фактори. Реалната потребност от храна е свързана с телосложението, целите на тренировката, генетичните предпоставки, продължителността и интензивността на тренировките. От значение е и стажът ви в спорта. Колкото от по-отдавна спортувате, толкова по-добре развита е системата за запасяване и разход на енергия на организма.

Често се случва на фитнес да отиде начинаещ, който не може да си прецени силите. След не особено натоварена тренировка получава хипогликемия (рязко падане на кръвната захар) и съответно гадене, студена пот, загуба на съзнание и шум в ушите. Това се случва, защото мускулите още не са свикнали да натрупват гликоген (запаси от глюкоза) за интензивно натоварване. Опитните спортисти обаче могат да тренират продължително дори и след много лека закуска.

Обърнете внимание на всичките фактори и следете самочувствието си по време на тренировката, за да намерите идеалния хранителен режим за вас. Ако искате професионален съвет, обърнете се към спортен лекар или диетолог.

Четете още: Мъжете изгарят повече калории от нас дори и пред телевизора

Спортно меню

Преди аеробна тренировка основният ви източник на енергия ще са въглехидратите. Те ще поддържат нивото на кръвната захар по време на физическата активност. Но не си и помисляйте за торта или ароматни кифлички. Трябват ви сложни въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Почерпете вдъхновение и енергия от овесени ядки, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, смути, ядки и т.н. Включете в менюто си и малко белтъчини (натурално кисело мляко, извара или сирене), за да укрепите мускулите и да им помогнете да се възстановят по-бързо.

Преди силова тренировка наблегнете на белтъчините. Те са източник на аминокиселини, които са необходими за изграждане и възстановяване на мускулните влакна. При това отново ги съчетайте с въглехидрати. Подходящи закуски са примерно извара с плодове, омлет от две яйца със зеленчуци, филийка пълнозърнест хляб с птиче месо, немазна риба със зеленчукова салата за гарнитура.