Първият триместър от бременността може да бъде истинско предизвикателство за всяка бъдеща майка.

Разберете кои са най-важните здравословни промени, които трябва да направите за себе си, за да преминете през този твърде деликатен тримесечен период без риск, с повече лекота и овладян дискомфорт.

Започнете да приемати витамини

Витамин D и фолиева киселина са най-важните витамини, от които имате нужда сега. Ако досега не сте запасили организма си с фолиева киселина, то започнете приема ѝ незабавно.

Още по темата за фолиевата киселина четете ТУК

Намалете кофеина

Не можете да се събудите без кафе? Е, нищо не ви пречи да си подарите една единствена чаша кафе сутрин, освен ако не ви се гади от него. Но нито милиграм повече кофиенова течност, в това число и различни силни чайове. И все пак, най-добре ще е ако намалите кофеиновите напитки до минимум. Направете своя избор – заменете сутрешното кафе с лек билков чай или фреш.

Обогатете дневното си меню

Започнете да ядете повече свежи плодове и зеленчуци според сезона. Намалете до минимум junk храната. И нещо много важно – яжте в нормални количества, а не като за двама!

Четете още: Бременна сте? Ето какво съветват диетолозите

Забравете алкохола

Дори чаша вино може да причини неразположения и дори проблеми на организма и плода.

Избягвайте потенциално опасната храна

Такива храни са суровите яйца, които могат да заразят със салмонела, меките сирена и суровата риба (да, сушито не е добра идея).

Спете повече

Започнете да си лягате по-рано, за да имате достатъчно часове за почивка и възстановяване на тялото и ума. Събуждайте се естествено, когато тялото ви реши, а не когато алармата започне да звъни.

Четете още: 5 съвета за бързо забременяване

Започнете да борите стреса

Най-лесният начин да преборите стреса е като го игнорирате. Ако нямате вътрешна воля и сила да спрете да обръщате внимание на изнервящи обстановката дреболии, то потърсете помощ в дихателни йога практики, плуване или друг лек спорт, срещи с приятели, кино вечери с любимия, разходки из парка, а защо не и сред природата в близост до града, в който живеете.

Не визмайте хапчета без лекарско предписание

Или поне се консултирайте с фармацевта в аптеката – кое лекарство (за настинка, обезболяващо и пр.) може да се приема от бременни.

Избягвайте токсични, почистващи продукти у дома или на работното място

Винаги използвайте ръкавици, когато почиствате. Най-добрият вариант е да си накупите почистващи препарати с естестевни съставки, намират се в почти всеки био магазин.

Правете упражненията на Кегел

За да тонизирате мускулите на вагината си и по този начин да спомогнете естественото си раждане, започнете да правите упражненията на Кегел. Те ще помогнат и за по-бързото вазстановяване след раждането.