Всички знаем, че е безсмислено да се борим с чувствата си. Какво да правите, ако се влюбите в друг, докато сте женени или в постоянна сериозна връзка?

„Това може да се случи на всеки“, казва една анонимна „жертва“ на стрелите а Купидон. Вече от две седмици ни се обажда почти всеки ден да разкаже за любовта си към свой нов колега. Разговорите са съпроводени от внезапни прескачания към други теми, шепот и рязко прекъсване на връзката в духа на най-добрите шпионски традиции. Защото неочакваният поток от емоции бушува на фона на тих и уравновесен семеен живот с 13-годишен стаж. Впрочем „новият колега“ също има впечатляващ декор за тази романтична история – дом, жена, тъща и две деца. Какво може да направи нашата героиня? Как да се предпази от грешки? Дали да разруши с лека ръка това, което има, заради една мимолетна страст? Или пък това е истинска любов?

Любов или страст?


Сигурно ви звучи невероятно, но ако вторият мъж в живота ви говори само хубави неща за жена си и въпреки обзелата ви буря от емоции бърза да вземе детето навреме от детската градина, това е добър признак. Не му се цупете, че продължава да изпълнява стриктно семейните си задължения, това показва, е той е надежден човек, способен да контролира чувствата си и да взима осъзнати решения. Бъдете нащрек, ако „новата ви любов“ говори много за чувствата си, философства, оплаква се от живота и от съпругата си, твърди, че е „готов да зареже всичко заради вас“ и вече е зарязал... сина си в детската градина.

Ако всичките ви разговори се свеждат до „колко е ужасен животът“, „колко ми е тежко“, „защо става така?“, „жена ми е вещица“, „мъжът ми е глупак“, а паузите между диалозите са запълнени със секс – не бързайте да предприемате радикални стъпки. В една наистина дълбока връзка ще изпитвате желание да говорите за хубави неща, да споделяте идеите и впечатленията си. Сексът ще е само приятно допълнение към тази хармония.

Четете още: Защо всичко между нас свърши?

Ако той не ви кара да бързате, това е признак на уважение и адекватно отношение към вас. Любовта умее да чака, нетърпелива е страстта. Ако той иска „всичко, тук и сега“, не се поддавайте на провокациите му. Той може днес да натовари багажа ви в колата си, да „прасне един“ на мъжа ви за профилактика и да пресели жена си на вилата, но още утре да намери нов обект за страстта си. А вие ще останете натоварени с куфарите си в очакване на „нова любов“.

Ако още на втория ден ви е казал „обичам те“ и е изявил готовност да поиска развод и да се ожени за вас – това е признак на инфантилност. Много е вероятно семейството му отдавна вече да иска да се отърве от него и той просто да си търси резервен вариант. Ако пък желанието ви да бъдете заедно е породено от силно чувство, и двамата спокойно можете да почакате малко – седмица или дори година. Човек, който бърза твърде много, най-вероятно бяга от проблемите си, а не тича към вас.

Ако той се вслушва в думите и желанията ви, значи иска да бъде дълго с вас. Страстта е сляпа и глуха. Ако вие се опитвате да му кажете нещо, чувствате се зле, разтревожени сте, а той е погълнат изцяло от това да разкопчава дрехите ви и да ви говори за любов – внимавайте, страстта му може да се окаже мимолетна.

Ако жена му е бременна, а той говори за „случайност“ или твърди, че тя го е прелъстила, не бързайте да му се вричате във вечна любов. Той най-вероятно просто бяга от отговорност. Вас ви очаква същата участ. Ако той и постоянната му партньорка вече имат деца, истинската любов ще се прояви във взаимния интерес към децата на другия. Той няма да отбягва тази тема, нито пък да се оправдава за своето минало.

Четете още: 5 лесни начина да съсипете брака си

Какво да правите?

Дайте си време. Ако сте хлътнали до уши, хормоните ви бушуват като на 16 години, исксате да избягате от вкъщи и да забравите за децата и мъжа си – вземете тайм-аут. Най-добре ще е известно време да не общувате нито с мъжа си, нито с „новата си любов“. Отидете за няколко дни на гости на майка си или пък на почивка на море. Важно е да сте заобиколени от по-малко хора, за да можете да си поемете въздух спокойно и да помислите насаме за случващото се. Премерете всички плюсове и минуси. Изключете телефона си и се наспете. Когато се отпуснете и вниманието ви се прехвърли върху ромона на поточето или шумоленето на листата, подсъзнанието ви само ще подскаже верния отговор.

Вслушайте се в себе си. Отдавна не сте се радвали на страстни целувки и на секс по три пъти на ден, затова „новият мъж“ ви се струва идеален. Припомнете си обаче как е започнала връзката със съпруга ви. Страстта угасва с времето. Погледнете на нещата отстрани. Той е готов да прекара 24 часа в денонощието гол, само и само да не обсъжда теми, изискващи участието на „горната“ му глава. Само с любим човек ще изпитвате усещане за спокойствие и сигурност, вътрешно единство и хармонично съчетаване на разностранни интереси.

Да говорите или да мълчите? Най-малкото нехуманно е да измъчвате постоянните си партньори с неопределеност. Те са се оказали участници във вашата „игра“ случайно и против волята си. Затова докато изпитвате „душевни терзания“, спестете им главоболията. Говорете по въпроса, само ако с новата си любов вече сте взели твърдото решение да бъдете заедно и да прекъснете старите си връзки. Говорете спокойно, уверено, максимално тактично, в удобно време и с благодарност за годините съвместен живот. За бъдещата ви връзка е крайно важно как сте прекъснали предишната. Това е природен закон!

Ако се появяват аргументи „не мога да живея така“ и „не мога да дишам“, моля, купете си кислороден апарат. Той ще ви излезе много по-евтино от съсипването на брака ви заради мимолетна страст.

Ако „новият“ ви звъни и пише на всеки 15 минути, за да узнае къде сте и какво правите, не се умилявайте от „вниманието“ му. Това са първите му опити за контрол, които впоследствие ще прераснат в сцени на ревност и скандали. Ако пък получавате мили думи и морална подкрепа без въпросителни знаци, това е много добър знак – заслужава си да обмислите евентуалното си бъдеще с този човек.

Ако решите да напуснете мъжа си – направете го. Дори ако нямате готов отговор „да или не“, а „новият“ мълчи, щом сте обмислили всичко и смятате, че е време да станете свободна – вървете си. Не забравяйте обаче, че това решение е ваше, само вие носите отговорност за него. Ако нещо не потръгне, както сте го искали, не търсете други виновни.

„Двойната игра“ не е лесна работа. Постарайте се въпреки честността си известно време да не проявявате пред съпруга си признаци на влюбване в друг. Дайте си време да осъзнаете какво се случва. Новите връзки са нещо леко и приятно за необвързани хора, но са сериозен проблем за женените, обременени с мисли за семейството, децата, утвърдения ритъм на живот. Отнесете се изключително внимателно към чувствата на близките ви. Ако се уверите, че сте срещнали истинската си любов, приемете това като подарък от съдбата и направете всичко възможно онези, които неволно са станали второстепенни герои в романтичната ви история, да ви пуснат да си отидете с мир, без злоба и горчивина.