Нашата любима Руми Илиева от fitnesinstruktor.com предлага ефективен, лесно постижим и полезен план на хранене за бременни. Не се притеснявайте, той е изпитан и положително оценен от реални бременни дами, а не от някакви диетично-здравословни хипотези.

Според Руми всеки ден бременната трябва да яде по една порция от следните 5 групи храни (придържайте се към 5 отделни хранения през деня):

Порция млечни храни – една кофичка кисело мляко, една или две чаши прясно мляко, сирене или кашкавал (200 гр.).

Плодове – по 2 плода на ден. Можете да приемате всеки плод, стига да нямате непоносимост (алергия) към него. Освен витамини и прочие полезни вещества, плодът ще намали глада за сладко. Руми съветва, че е много по-добре да се „натъпчете“ с плодове отколкото с вафли или шоколад, които веднага ще се приютят по бедрата и корема!

Яжте МНОГО зеленчуци – няма ограничение! Само внимавайте да не прекалявате с картофите.

Порция житни или варива – ако сте бременна, трябва да ядете хляб – пълнозърнест, по 1-2 филийки на ден. Овесените ядки са друг добър източник на въглехидрати. Няколко пъти седмично си хапвайте по 1 купа леща, боб или грах.

Пилешко или риба – 200-300 гр месо на ден, най-добре варено или печено, да се избягва пържено и панирано.


И още:

Веднъж седмично може да се яде едно от следните неща (но само едно от тях, по веднъж): парче торта, един шоколад или парче пица.

Ако изпитвате неудържим глад, тогава яжте колкото ви душа иска плодове и зеленчуци – така хем се зареждате с витамини, минерали и фибри, хем коремът ви ще е пълен и няма да напълнявате.

Заменете олиото със зехтин, защото той съдържа не наситени мастни киселини, които са важни при формирането и развитието на мозъка на бебето, също така участват в усвояването на мастно разтворимите витамин (като А и Е например).