В китайската природна философия петте елемента са Вода, Огън, Метал, Земя и Дърво. Китайските мъдреци вярват, че те са основните движещи сили на Вселената. Според тях това към кой от елементите принадлежим, определя нашия живот, личност и характер.

И така, открийте вашия елемент според Фън Шуй и разберете как влияе той връху вашите мисли, характер, здраве и емоции:

Дърво: "Водач и вдъхновител"

Характер: Ако вашият елемент е дърво, вие сте изпълнен с душа на авантюрист. Вие сте решителни, будни и богати на идеи. Всички тези качества ви правят изключително конкурентноспособни, уверени и целеустремени. Реагирате бурно, отявлено и емоционално, когато се окажете свидетели на несправедливост.

Емоции: Преобладаващата емоция на този елемент е гневът. Представителите на този елемент обаче обикновено избухват след дълго търпение, когато действително чашата на търпението им прелее.

Здраве: Органите, които отговарят на елемента Дърво, са черният дроб и жлъчният мехур. Обикновено страдате от нередовен сън, мигрена, възпаления, главоболие, мускулни спазми и нервни разстройства.

Съвет: Грижете се повече за себе си. Спрете да мислите за другите. Хранете се балансирано и бавно. Спете достатъчно. Спортувайте, за да се разтоварвате от напрежението. Практикувайте йога и медитация. Пазете здравето си и по-често се отдавайте на авантюристични начинания.

Отън: "Магьосник"

Характер: Тези личности се разпознават от далеч. Те са искрящи, усмихнати и харизматични. Имат нужда от постоянен стимул, който да ги тласка към вълнуващи приключения и авантюри. Когато такива стимули липсват, тези хора се свиват в себе си и стават мрачни.

Емоции: Емоцията на този елемент е радостта. Хората, чийто елемент е Огън, са жизнерадостни, весели и енергични личности. Те имат постоянната нужда от щастие и позитивни емоции. Липсата им ги кара да се чувстват празни вътрешно и да изпадат в мрачно настроение.

Здраве: Често страдате от безсъние, депресия и тревожност. Предразположени сте към сърдечни проблеми като сърцебиене или високо кръвно налягане, както и към храносмилателни проблеми с тънките черва.

Съвет: Научете техники за релаксация и контролиране на стреса. Не прекалявайте с алкохола, който може да навреди на черния ви дроб.

Земята: "Миротворец"

Характер: Цените хармонията и единството. Карате всеки един човек около Вас да се чувства специален и обичан. Не сте конфликтна личност. Отговорни и надеждни сте във всяко едно начинание. Лоялни и предани сте. На Вас винаги може да се разчита.

Емоции: Доминиращата емоция на елемента Земя е съчувствието. Всеки, роден под влиянието на този елемент, е чувствителен и състрадателен към нещастието на другите. Той винаги е готов да помогне с каквото може. Когато обаче на любовта им не се отвръща с разбиране, изпадат в унило и тъжно настроение.

Здраве: Вие сте фен на сладкото. Това е и основната причина, поради която сте склонни към трупане на килограми. Излишното тегло е факторът, който ви кара да се чувствате отпаднали, да задържате вода и да страдате от стомашни проблеми. Мускулните болки и ставните заболявания също са много чести.

Съвет: Трябва да изявите своите граници на търпимост пред околните и себе си, за да се чувствате добре и в мир със себе си и света. Това ви носи спокойствие и възможност за себеизразяване. Пазете се от преяждане и избягвайте храни, които раздразват стомаха.

Метал: "Алхимик"

Характер: Металните хора имат свои принципи и живеят с тях. Техният темперамент е спокоен и сдържан. Те са силни и независими личности, които се придържат към високи стандарти и изглежда вечно невъзмутими и упорити.

Емоции: Емоцията, която движи този елемент, е мъката. Вие сте склонни към тъжни мисли и често изпадате в унило настроение.

Здраве: Органите на елемента Метал са белите дробове и дебелото черво. Затова и хората от този елемент често могат да страдат от астма, запек, повтарящи се настинки или от други проблеми, свързани с тези органи.

Съвет: Намерете своята страст, която да ви дава сили и вдъхновение. Не спирайте да преследвате и постигате мечтите си. Вярвайте повече във вътрешните си способности. Изграждайте повече социални връзки. Въздържайте се от тютюнопушене и прочиствайте от време на време организма си.

Вода: "Философ"

Характер: Вие сте склонни към философски размисли и разсъждения. Обичате да четете, да пишете стихове, да четете книги и да слушате музика. Уединението ви носи успокоение и ви зарежда с нови сили. Откровени сте и сте обективни, но и прекалено скромни.

Емоции: Страхът е водещата емоция на елемента Вода. Затова и хората от този елемент трябва непрекъснато да се борят с това си чувство. То често пъти ги кара да се изолират от външния свят и да се затварят в свой собствен вътрешен свят. В техните очи хората са зли, а външният свят е едно мрачно и грубо място за живеене.

Здраве: Органите на елемента Метал са бъбреците и пикочният мехур. Затова и често може да страдате от пикочни инфекции, камъни в бъбреците, болки в гърба, умора и втвърдяване на артериите.

Съвет: Общувайте по-често с приятели със сходни на вашите интереси, които ви карат да се чувствате приятно в компанията им. Избягвайте прекалената консумация на кафе, алкохол и цигари, тъй като това може да навреди на бъбреците ви.