Продукти:

За тестото:

1 кубче мая
250 мл прясно мляко
200 г захар
1/4 ч. л. сол
3 яйца
2 ванилии
1 кг брашно

Четете още: Оригинална украса за Великден – I част

За плънката:

4 с. л. какао
1 лимон
2 с. л. коняк
масло за тавичката и за намазване
захар за наръсване

Четете още: Оригинална украса за Великден – II част

Приготвяне:

• За рецептата "Какаов козунак" маята се разтваря в малко мляко с 1 с. л. захар и солта.

• Оставя се да шупне на топло, прибавят се едно по едно разбитите яйца, останалата захар, ванилиите и брашното.

• Замесва се меко тесто, което се държи на топло да втаса.

• Смесват се какаото, настърганата лимонова кора и коняка.

• В тавичка се слага маслото и тестото се измесва с него до пълно поемане.

• Разделя се на две части, като едната се усуква на фитил и се слага в тавичката.

• Втората част се намесва с плънката и също се усуква.

• Вторият фитил се поставя върху първия и тавичката се държи на топло, докато козунакът увеличи двойно обема си.

• Изпича се за около 1 час.

• Какаовият козунак веднага се намазва с разтопено масло и се наръсва със захар.

Източник: gotvetesmen.com, сп. Кулинарен Журнал