Продукти:
За тестото:
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
200 г захар
1/4 ч. л. сол
3 яйца
2 ванилии
1 кг брашно
Четете още: Оригинална украса за Великден – I част
За плънката:
4 с. л. какао
1 лимон
2 с. л. коняк
масло за тавичката и за намазване
захар за наръсване
Четете още: Оригинална украса за Великден – II част
Приготвяне:
• За рецептата "Какаов козунак" маята се разтваря в малко мляко с 1 с. л. захар и солта.
• Оставя се да шупне на топло, прибавят се едно по едно разбитите яйца, останалата захар, ванилиите и брашното.
• Замесва се меко тесто, което се държи на топло да втаса.
• Смесват се какаото, настърганата лимонова кора и коняка.
• В тавичка се слага маслото и тестото се измесва с него до пълно поемане.
• Разделя се на две части, като едната се усуква на фитил и се слага в тавичката.
• Втората част се намесва с плънката и също се усуква.
• Вторият фитил се поставя върху първия и тавичката се държи на топло, докато козунакът увеличи двойно обема си.
• Изпича се за около 1 час.
• Какаовият козунак веднага се намазва с разтопено масло и се наръсва със захар.
Източник: gotvetesmen.com, сп. Кулинарен Журнал