Автор
Кристина Кирова

Как цветовете контролират поведението ни

Несъмнено цветът оказва изключително силно влияние върху нас, възприятията ни, настроението ни, дори и върху здравето ни.

На подсъзнателно ниво цветовете и нюансите около нас до голяма степен контролират поведението и душевната ни нагласа в даден момент. Затова е важно какви цветове подбираме, когато боядисваме стените в дома си.

Например в повечето заведения за бързо хранене задължително преобладават червеното и жълтото, защото е доказано, че те възбуждат апетита, а комбинацията между тях подтиква човек да се храни по-бързо.



Цветовете се разделят главно на топли и студени, като вторите са известни още и като успокояващи, подходящи, ако искате да си починете. Затова много дизайнери и психолози съветват да ги избирате за стените в спалнята си. Студени цветове са синьото, светло зеленото, лилавото, сивото и всички светли нюанси. Към топлите спадат жълтият, червеният и оранжевият цвят. Те са известни като събуждащи агресията и страстта и зареждащи с енергия.

Смята се, че цветовете могат да повлияят и върху усещането ни за топлина и хлад. Например студените цветове могат да засилят в нас чувството за хлад и съответно топлите - да ни сгреят. Освен това студените нюанси ни подтикват към пасивно поведение, докато топлите - към активно.



Що се отнася до черното и бялото...

Обикновено белият цвят се свързва със съвършеното, докато черният с властта и мистериозното. Затова начинът, по който се обличаме и в зависимост от това към кои цветове прибягваме и дали използваме повече черно, или по-скоро бяло, говори много за нас.