Автор
Woman.bg

Как тази млада дама спечели битката с анорексията

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, сблъскала се и, за щастие, преборила анорексията.

Тя се казва Кати Хог. Мъките ѝ започва преди четири години години, когато в опит да прилича на своя идол – Кендъл Дженър, тя драстично отслабва, достигайки до плашещите 31 килограма. 17-годишното момиче се води от абсурдната мисъл, че ако се превърне в копие на Дженър, животът ѝ ще се подреди.

"Животът ми беше толкова стресиращ, а хора като Кендъл Дженър изглежда си имаха всичко. Прекарвах часове в разглеждане на профилите ѝ в социалните мрежи и мечтаех и аз да имам нейното тяло и дълги стройни крака. Кендъл просто беше всичко, което аз не съм. Толкова спокойно и държаща под контрол всичко. Мислех си, че ако заприличам на нея визуално и моят живот ще се подреди като нейния", признава Кати, която преди хранителното разстройство е тежала 54 килограма.

За да постигне целта си и да извая фигура като любимката си, Хог решава да изключи въглехидратите от дневното си меню, но скоро стига и по-далеч и през целия ден консумира единствено кафе на закуска и плод на обяд.

За да не надебелее, Кати отказва да вечеря със семейството си, измисляйки си, че има важни проекти за училище и всяка вечер взима приготвената от майка си вечеря в стаята си. Но вместо да я изяжда, я слага в торби, които на другия ден изхвърля.

Въпреки че всички забелязват, че тийнейджърката има проблем и с всяка седмица става все по-слаба и по-слаба, тя отказва да го приеме. Не я трогват сълзите и молбите на майка ѝ, нито лекарите, по които тя я води и страшните прогнози за бъдещето, които те правят. В своите очи Кати е все още дебела и в огледалото не вижда стърчащи кокали, а сланина, от която е твърдо решена да се отърве.

Затова и тя продължава да отказва да яде и не спазва диетата, включваща приема на 800 калории на ден, която лекарите ѝ предписват. Всичко обаче се променя един ден, когато докато се опитва да слезе по стълбите, тя пада, защото е прекалено немощна. Падането не е сериозно, но Кати е толкова слаба, че не намира сили да се изправи и освен това с ужас установява, че цялата е в кръв. Оказва се, че е порязала бедрото си на счупена ваза, но това, което е приемала за безобидно одраскване, незнайно защо не спира да кърви.

Майка ѝ я откарва в спешното, където ѝ обясняват, че кървенето е толкова силно, защото поради липсата на мазнини, е засегнат директно самия мускул. Дори и това не стряска Кати, но когато след няколко седмици тя става толкова немощна, че не може да върви сама и трябва да използва инвалидна количка, а къпането ѝ е забранено, защото организмът ѝ е толкова изтощен и слаб, че един душ и по-конкретно рязката смяна в температурата може да ѝ докара сърдечен удар, младата дама осъзнава, че е време да признае проблема си.

След половин година в център за лечение на хранителни разтройства Кати е изписана. Тя вече е достигнала до здравословните 50 килограма, а след излизането си от лечебното заведение си поставя за цел да промени както физиката си, така и светоусещането си.

Към днешна дата тя редовно тренира и се храни по пет пъти на ден. Резултатът - изваяла е красива фигура. По-важното е, че научила да приема себе си и да харесва тялото си такова, каквото е.