На всички родители се налага да се справят с детския плач. Не всички методи за успокоение, обаче са безопасни, а някои учени съветват някои от тях да не бъдат използвани.

Учените се усъмнили в ползата на съвременните техно джаджи за здравето на детето и направили проучване, за проверят истинността на твърдението. Все по-често в борбата с детския плач се използват такива средства като смартфон, таблет или компютър. Вниманието на детето е пренасочено и то престава да плаче. Това обаче вреди на детското развитие, категорични са учените.

Докато днес техно джаджите се използват за средство със справяне с детската истерия, в бъдеще точно този подход може да се окаже причината за емоционални трудности на детето в бъдеще.

Специалистите обясняват, че с този метод емоционалното развитие на детето е застрашено, тъй като то няма да знае как да контролира чувствата си. Много е важно детето да търси собствен начин за справяне с емоциите, а не да се опитва да ги крие, използвайки компютърни игри и програми, които да му отвлекат вниманието.

Неумението за справянето с агресията, тъгата и други емоции с времето води до сериозни нервни сривове, а от там до развитието на психически разстройства.

Четете още: Компания иска $32 000, за да намери уникално име за бебе

Ръководителят на изследването Джени Радецки отбелязва отрицателното влияние на техно джаджите, които днес се използват във всяко семейство, върху развитието на навиците на живото общуване: ”Мобилните устройства днес са навсякъде, затова и децата ги използват все по-често и във все по-ранна възраст. Но какво точно влияние оказват тези устройства върху развитието на детето, не всички знаят. Добре известно е пагубното влияние върху езиковите и социални навици на прекаленото гледане на телевизия. Времето, което прекарват децата с мобилните устройства вече се изравнява с това, прекарано пред телевизора. Ако родителите успокояват детето, като му връчват таблет, те не позволяват на неговия вътрешен механизъм за самоконтрол да се развива.”

Освен това учените напомнят, че използването на смартфони води до влошаване на зрението на детето, затова то по-често трябва да бъде преглеждано от офталмолог.

Най-важното обаче е, че техническите постижения не са способни да заместят родителското внимание. Родителите трябва да общуват с децата си без намесата на таблети и телефони, за да имат малките нормално развитие.

Друго изследване показва, че интернет и видеоигрите понижават успеваемостта на учениците. Липсата на родителски контрол и прекаленото стоене пред компютъра повишават и риска към привикване към алкохола и други психоактивни вещества.

Четете още: Бременна си? Направи си селфи по бански!