Когато не се борите със стреса, а го оставяте да беснее в ежедневието и тялото ви, тогава освен здравето, страда и красотата ви.

Ето как по-точно се отразява стресът на външния ви вид.

Появя на нови бръчици

Кортизолът, хормон, произвеждан от тялото при стрес, носи със себе си множество неприятни странични ефекти – от повишаване на кръвното налягане до влошаване на метаболизма – прогресивно отслабване или свръх лесно трупане на килограми. Но най-неприятното и необратимото, което може да ви направи е да разруши колагенът в кожата и да предизвика появата на бръчки.

Акне


Една от причините възрастни хора да имат акне е подлагането им на ежедневен стрес. Кортизолът отново играе важна роля! Под въздействието на ежедневния стрес, хормонът се увеличава, причинявайки омазняване на кожата. Това от своя страна води до запушване на порите със себум и съответно – до акне.

Косопад

Хормоните на стреса започват да влияят директно върху фоликулите, карайки ги да спрат активната си фаза и да навлязат в такава на покой. След като премине този етап, косата започва да пада – това означава, че косопадът се забелязва малко след пиковия период на стрес. Когато агресивното въздействие на стреса бива туширано, косата може да започне да възвръща нормалното си състояние.

Поява или влошаване на други кожни проблеми

От стрес можете да си докарате розацея или псориазис! Освен това, учените са забелязали и повишение на развитите алергични реакции у пациенти подложени на стрес.

Инсомния

Макар хормоните на стреса да не влияят директно върху съня ви, то неспокойствието и буденето през нощта, предизвикани от кънтящите притеснения и мисли в главата, ще ви изтощят и ще се отразят негативно върху външния ви вид. Няма смисъл да отбелязваме, че тъмните кръгове под очите стават ваш верен спътник. Забелязват се и множество случаи, в които стресът събужда у хората среднощен глад и неустоимо желание за нещо сладичко.

Подпухнали очи

Когато сте под стрес, много по-лесно можете да се окажете жертви на боклучава и вредна храна. Благодарение на нея тялото започва да задържа повече от необходимото вода, което води до подпухването на определени части от тялото, най-вече клепачите и зоната под очите.

Проблеми в баланса на естрогена

Това може да се отрази на цикъла (рязко да спре за период от няколко месеца). Оттам последиците са състаряване и изсушаване на кожата като при менопауза. Разбира се, процесът е обратим и можете да си върнете менструацията и свежия вид, но някои последствия като суха кожа е вероятно да останат.

Важно!

Стресът може да бъде различен в зависимост от това, какво го предизвиква – ежедневно напрежение (от работата, например) или постоянен страх от нещо (като заболяване). Веднъж установили причините, опитайте да се борите с тях. За целта е необходимо да установите кое върши работа във вашия случай – спортуване, повече сън по-добър режим на хранене... Ако успеете да промените ежедневието си, ще бъде добре за вашето здраве, а това ще се отрази и на кожата ви. Имайте предвид, че дори върху кожата ви да няма ясни белези на стрес, той подхранва свободните радикали.