Семейните двойки масово спят с гръб един към друг, а лице в лице спят само 4 процента от тях.

Това показва изследване на британския университет Хартфоршир, цитирано от "Сайънс дейли". Близо една трета от двойките спят, обърнати в една посока. Освен това прегърнатите пози по време на сън не са за предпочитане сред двойките. Само 12% спят на разстояние под 3 сантиметра един от друг. Останалите са на по-голямо разстояние, макар максималната отдалеченост от 80 см да е присъща само на 2 процента от двойките.

Четете още: Жените държат повече на целувката

Изследването на пози на спящите семейни двойки бе проведено от професора по психология Ричард Вайсман, който е привлякъл 1000 души. Почти 94% от двойките, които имат някакъв контакт по време на нощния сън, са доволни от своите отношения. Докато за двойките, които не се докосват по време на сън, доволни от отношенията са доста по-малко – 68 процента. Оказва се, че колкото по-далеч спи двойката, толкова по-лоши са отношенията им.

Проучването показало също, че общителните хора спят по-близо до "половинката си", а творческите личности спят по-често на лявата страна.

Умените отбелязват, че изследването е първото проучване за изучаване позите по време на сън на съпружеските двойки. Смята се, че резултатите му ще помогнат да се получи по-пълна представа за отношенията между партньорите.