Мнозина от нас се сблъскват с един и същ проблем, когато се налага да си опаковат багажа в раница или куфар – има ужасно много неща за взимане и твърде малко място за тях.

Освен това един пътешественик очаква да си купи сувенири, подаръци и евтини стоки от безмитната зона, които също трябва да се сложат някъде. Затова подбрахме специално за вас няколко правила, които ще ви помогнат не само да съберете всичко необходимо в багажа си, но и да допълните чантата с нови неща на връщане.

Една дреха на два дни

Вземете си оптимално количество дрехи и се постарайте да си подберете универсален гардероб. Дрехите трябва да се съчетават добре помежду си и с обувките ви. Оставете вкъщи тежките аксесоари и украшения. Най-добрият вариант е да си запасите по една дреха за всеки два дни – така винаги ще носите нещо чисто, без да претоварвате куфара си с излишен багаж.

Четете още: Как да спестите от храна при пътуване


Най-тежките неща - най-отдолу

Бутилки, обувки, сешоар, преса за коса, храна – всичко това трябва да е на дъното. Това просто правило ще ви помогне да разпределите оптимално вещите си в куфара. Това важи и за раницата, но имайте предвид, че ще я носите на гръб, така че е добре да сложите бутилките вертикално. Не забравяйте да увиете стъклените шишета в плътен плат, например дънков.

Максимално оползотворяване на пространството

Изобщо не е трудно да оползотворите целия обем на чантата или куфара. Слагайте нещата едно в друго, например чорапите си можете да сложите в обувките. Старайте се да подреждате нещата така, че извивките им да си пасват и да не остават празни пространства. Можете да ползвате вакуумни пликове за дрехите.

Завийте дрехите на рола

Завийте всички дрехи на плътни и компактни рола. На пръв поглед ще ви се стори, че така заемат повече пространство. Нищо подобно. Ролата могат да се подредят плътно и спретнато и да запълнят всички празнини, а дрехите ще се измачкат по-малко. Впрочем завитите по този начин дрехи също могат да се сложат във вакуумни пликове.

Четете още: 7 възможности, които ни дава пътуването

Минимално количество козметика

Вземете само онези козметични продукти, без които и един ден не можете да изкарате. Не забравяйте за всеки случай да увиете парфюма в плат и да го сложите в затворен плик. Най-добрият вариант е да имате пътнически несесер за козметика, който да отворите и окачите на стената там, където ще нощувате. Вземете универсални средства – лосионът може да се ползва и като крем за ръце, шампоанът „2 в 1“ ще ви отърве от необходимостта да си носите балсам за коса. Купете си сгъваема четка за зъби и мини-паста.

Резервна чантичка за дребни вещи

При пътуване все ще ви се случи да си купите картички, сувенири и други дреболии. За да не ги пръскате навсякъде из багажа си, вземете си една резервна чантичка, в която да ги държите.