Автор
Woman.bg

Как се променя подписа на болна от Алцхаймер

За да изучи по-добре тежкия ефект на болестта на Алцхаймер върху хора, които страдат от Синдрома на Даун, доктор Майкъл Рафи наблюдава дегенеративно променящия се подпис на своя пациентка в продължение на период от 12 години, пише Elite Daily.

Известна само като "Ирма", нейният първи подпис е направен през 1999 г., когато той е ясно изписан на реда. 6 години по-късно, нейният подпис вече става само с печатни букви. Към 2009 г. Ирма вече изписва името си с грешка, а през следващите години подписът се променя почти до неузнаваемост.

Синдромът на Даун е генетично заболяване, което води до интелектуални затруднения и страдащите от него са особено податливи на болестта на Алцхаймер, в който случай негативният ефект е комбиниран.

През 1995 г. 61-годишният Уилям Утермолен – американски активист, живеещ в Лондон, научава една ужасна новина. Той е болен от Алцхаймер. За да откликне на това свое заболяване (или може би напук на него) той започва да рисува свои автопортрети. Те се превръщат в средство, чрез което да разбере своето състояние, пише Viral Nova.

Преди да го приемат в болничен дом през 2000 г., Утермолен рисува редовно най-различни портрети. Това, което виждаме, е човек, правещ всичко възможно, за да запази връзката си със света. Той умира през 2007 г., но неговите автопортрети продължават да живеят сред нас и ни помагат да разберем опустошителната сила на това заболяване.

1996 г.



1996 г.



1997 г.



1997 г.



1998 г.



1999 г.



2000 г.