Розалина Граматикова е щастлива майка на четири деца. Съдбата й отрежда два пъти да роди близнаци. Те са заченати нормално. Семейството живее в Германия. В него има седем деца от три различни националности.

Вижте какво сподели Розалина в интервю за dete.bg.

1. Как се зачеват и износват две двойки близнаци - споделете любопитни подробности относно чувствата ви, когато научихте, че носите две бебета през първата и през втората бременност.

И двете двойки близнаци са заченати спонтанно и абсолютно нормално. Със съпруга ми се шегувахме, че са близнаци преди първия преглед. На този преглед мъжът ми не успя да присъства. Гледайки монитора, се чудех защо се виждат 2 бебета, но реших, че може би си е 1 бебе, но снимано под различен ъгъл.

Тъй като това странно за мен изображение си стоеше все така, както и докторът да сменяше позицията на сондата, стигнах до извода, че има нова апаратура и още не може да борави с нея. И тогава изведнъж дойде мисълта, че може би наистина са 2. В този момент докторът потвърди идеята ми.

Явно доста съм била пребледняла, излизайки от кабинета, защото сестрата ми честити бременността и ме пита защо не се радвам, след като знаеше, че точно това е желанието ми. Тогава й показах снимките от прегледа, а тя само се усмихна и каза: „Няма страшно“.

Вторият път си мечтаех за още едни близнаци, но и знаех, че шансът не е много голям. Доста рано направих тест и той беше положителен, тогава бях вече убедена че са 2 бебчета.
И двете бременности бяха относително спокойни, като изключим ранните контракции. Заради тях се наложи да поостана в болницата.

Всички бебчета са родени през септември, терминът на първите близнаци беше за 22.10, а на вторите 30.10. В крайна сметка успях да ги износя само 34 седмици, бяха едри бебета за възрастта си. А самата съм доста дребна, 154 см, 45 кг. Качих и двата пъти 30 килограма и бързо ги свалих.

И двата пъти първото бебе беше 2.400 кг, а второто 2 кг. Не са били в кувьози, справяха се сами. С първите близнаци бях объркана, далеч от роднини, как ще се справя, след секциото ще мога ли да се грижа за тях... С вторите вече знаех, че мога и че не е толкова трагично, колкото хората си го представят.

Господ ме дари с най-голямото щастие 2 пъти и двата пъти ми отне любим човек. Първият път почина баба ми, а вторият - баща ми. Трудно е да не можеш да се сбогуваш. Дано успеем финансово да организираме идването до България през лятото и поне да посетя гроба на баща си.

Цялото интервю можете да прочетете тук