Бебетата не бива да прекарват много време в детските колички или раници, защото това може да забави умственото и физическото им развитие, установиха учени.

Количката намалява възможността на децата да опознават света и да общуват повече с родителите си.

Настъпилите в бъдеще изменения могат да се отразят негативно не само върху успеваемостта, но и върху целия живот на децата. В това число и върху умението им да установяват контакт с околните.

Аналогични проблеми предизвиква и масовото използване на таблети и телефони. Децата, които имат широк достъп до тях, по-рядко пеят, говорят и играят навън.

Вниманието, балансът, координацията се изработват през първите 36 месеца от живота. Затова в случая е важен прекият зрителен контакт с други хора. Но ако детето прекарва много време в количка, обърнато с гръб към родителите си, а те говорят по телефона, то е лишено от възможността да се развива нормално.

Четете още: Стресът може да удвои риска от безплодие

В перспектива децата може да учат по-трудно, независимо че имат висок интелект. Изследвания са показали, че езиковите навици се развиват по-добре при деца, които родителите возят в колички, обърнати към тях самите. А възможността за движение поставя основите на навика да се решават поставените задачи. Пълзенето способства за развиването на зрително-моторната координация, допълват от БТА.