Да никого не е тайна, че качественият черен или зелен чай е същинска съкровищница на полезни за организма вещества. Колкото по-често пием чай, толкова повече укрепваме здравето си.

Един от най-силнодействащите компоненти в чая са полифенолите, които забавят процеса на стареене и укрепват имунната система. Липополизахаридите, които се съдържат в чая, ограничават вредата от радиацията и различни токсини. Междувременно кофеинът в напитката стимулира яснотата на ума и премахва умората.

Но трябва да внимавате – неправилното пиене на чай може не само да неутрализира целия му полезен ефект, но и да навреди на организма. В тази статия сме събрали за вас девет заблуди относно чая и консумацията му. Отбягвайте следните неща:

1. Да пиете чай на гладно

Консумацията на чай потиска секрецията на стомашен сок и може да намали нормалната концентрация на киселина и жлъчка в стомаха. Освен това чаят може да повлияе на усвояването на белтъчини и други хранителни вещества. Пиенето на чай на гладно ще стимулира лигавицата на стомаха и ще доведе до загуба на апетит.

2. Да пиете твърде горещ чай

Ако е с твърде висока температура, напитката ще раздразни и попари гърлото, хранопровода и лигавицата на стомаха. Злоупотребата с горещ чай може да доведе до образуване на микротравми и зараснали белези. Специалистите смятат, че температурата на напитката при консумация не бива да е над 56 градуса.

3. Да пиете силен чай

При по-продължително накисване можете да увеличите съдържанието на кофеин в напитката, което да се отрази по-късно на здравето ви. Главоболие, безсъние, обезводняване, храносмилателни проблеми – всичко това може да бъде причинено от кофеина. Постарайте се да дозирате точно чая в чайника и да го изваждате от течността, когато е стоял достатъчно.

4. Да киснете твърде дълго чая във водата

Ако листата престоят твърде дълго във водата, независимо с каква температура е тя, чая ще стане твърде силен или дори неприятно горчив. Специалистите смятат такъв чай за непригоден за пиене, тъй като в него са се разрушили витамините, антиоксидантите и аминокиселините. Напитката туби не само вкусовите си качества, но и полезното си действие.

Четете още: За бистър ум – чай, вино и шоколад

5. Да ползвате едни и същи листа твърде много пъти

Повечето хубави чайове на листа могат да се ползват 3-4 пъти максимум, иначе рискувате да получите безвкусна напитка, лишена от аромат. Ароматизираните чайове пък могат да се ползват само по 1-2 пъти. Изключение правят силно ферментиралият пуер и „устойчивия“ оолонг – тях можете да ползвате по 5-6 пъти с нова вода.

6. Да пиете много чай преди хранене

Злоупотребата с чай преди ядене може не само да навреди на способността ви да различавате вкусове (правейки храната безвкусна), но и да наруши усвояването на белтъчини в организма. Затова оставете 20-30 мин. пауза между чая и храненето – храносмилателната ви система ще ви бъде благодарна.

7. Да пиете чай веднага след ядене

Дъбилните вещества в чая се свързват с белтъчините и желязото, които се съдържат в храната. Затова организмът не може да ги усвои. За да избегнете това, пийте чай най-рано половин час след ядене.

8. Да пиете лекарства с чай

Същите дъбилни вещества могат да ви създадат проблем, ако се свържат с лекарствените препарати и попречат на усвояването им от организма. При разграждането си дъбилните вещества отделят танини, от които лекарствата образуват утайка. По-разумно е да пиете медикаментите с чиста вода.

9. Да пиете вчерашен чай

Ако случайно сте оставили чая си да „пренощува“, просто го излейте на сутринта. Той не само е изгубил полезните си свойства, но и вече е станал хранителна среда за бактерии и гъбички, които могат да бъдат опасни за организма. Пийте само прясно приготвен чай.

Четете още: Заместете джънка с тези вкусотии