Днес ще ви запознаем по-отблизо с начините, по които йога лекува.

Статията, която ви представяме е от специалиста д-р Аман Суд, за когото можете да разберете повече тук.

"Общоизвестно е, че йогата е полезна за нас.

През последните години тя започна да се използва в борбата с рака, безплодието, белодробните заболявания, множествената склероза, болестта на Паркинсон, безсънието, високото кръвно налягане и болките в ставите. И все пак дори в йога и медицинските среди се знае много малко относно това как точно лекува йогата. За да се даде отговор на този въпрос, трябва да се разбере връзката между стреса, йогата и болестите.

Медицински изследвания доказват, че около 90% от заболяванията са свързани със стреса. Някои от множеството болести и състояния, получили се като реакция на организма на прекомерния стрес, са: сърдечно-съдови заболявания, депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, някои видове диабет, някои автоимунни заболявания, колит, синдром на дразнимото черво, репродуктивни проблеми, както и потисната имунна система.

Това, което ние изпитваме, когато сме под стрес, е продукт на симпатиковата нервна система или така наречената реакция "борба или бягство". Това всъщност е много нормална психична и физиологична реакция, която е предназначена да ни защитава от околните опасности. Тя се характеризира с почти мигновено ускоряване на пулса, повишаване на минутния сърдечен обмен и на кръвното налягане, изпотяване, повърхностно дишане, съчетано с напрягане на мускулите.

Едно е, когато куче излае иззад ъгъла и ни стресне, друго е постоянният стрес на работното място и вкъщи. В дългосрочен план продължителното излагане на стрес е изключително вредно, защото причинява износване и разкъсване на системите в организма и значително ограничава неговите естествени заздравяващи функции.

Хроничният стрес може да доведе до постоянно високи нива на кортизол. При нормални нива този хормон помага за поддържане на здраво тяло. Но в големи количества кортизолът потиска имунната система и предизвика смущения в съня, загуба на сексуално желание и апетит. Това се дължи на факта, че този хормон "пренасочва" енергията от ненужните в опасна ситуация системи като храносмилателна, репродуктивна и имунна, за да я впрегне в решаването на заплахата.

Високите нива на кортизол също така повишават сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на холестерола и триглицеридите (рискови фактори, които могат да доведат до инфаркт и инсулт). В големи количества кортизолът действа и като седативно средство, което може да доведе до промени в настроението, особено до чувство на депресия.

За щастие, тялото има естествен противовес на реакцията "борба или бягство", наречен парасимпатикова нервна система или "relaxation response". Парасимпатиковата нервна система се активира, когато заплахата/стресовата ситуация е преминала, но тя може да бъде и съзнателно активирана чрез дълбоко дишане и отпускане на мускулатурата.

Когато е активирана, парасимпатиковата нервна система понижава кръвното налягане, пулса и темпа на дишането. Кръвта е свободна да циркулира в храносмилателната и репродуктивната система, а имунната е стимулирана. Реакцията "отзивчивост към отпускане" е известна още като етап "почивка и подновяване", когато на тялото му е дадена възможност и ресурси да се лекува и бори със заболяването. Всъщност "отзивчивостта към отпускане" е необходима и полезна не само за болния организъм, но и за здравия, защото го стимулира и тонизира.

Заниманията с йога активират парасимпатиковата система и отключват функциите на организма, характерни за етапа "почивка и подновяване". Скорошни изследвания пък доказват, че йогата понижава нивата на кортизол в кръвта. Медитативните практики намаляват отрицателните последици от стреса върху целия организъм. Йогата също така предоставя нов мироглед, тя ни учи да виждаме потенциалните стресови ситуации като предизвикателства, а не като заплахи, като по този начин ни помага да избегнем стреса изцяло.

Йогата не само активирате парасимпатиковата нервна система и намалява стреса, но и позволява на тялото да се лекува и да подобрява присъщите лечебни способности на организма. Определени пози в йогата подобряват циркулацията на кръв и телесни течности. Засилването на циркулацията подобрява не само способността на тялото да се снабдява с необходимите вещества за процеса по заздравяване, но и активира лимфната система, за да може тя адекватно да отговаря на възпалителните процеси и да поддържа нормалната функция на имунната система.

Йога позите също така подобряват мускулната сила, гъвкавостта и координацията, фактори важни за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат като артрит и остеопороза.

Йогата също така подобрява и функцията и капацитета на белите дробове.

Освен това практикуването на йога насърчава мнозина да започнат да водят здравословен начин на живот, също така да развият самосъзнанието и дисциплината си, необходими за положителната промяна на поведението."

Ако пък искате директно да се потопите в йога от извора, можете да го направите като се включите в курса на д-р Аман Суд, който ще се проведе от 10 до 25 октомври в Ришикеш, Индия. Повече за него можете да разберете тук

автор Д-р Аман Суд