Британската кралица Елизабет II владее до съвършенство изкуството на символиката и невербалната комуникация. Когато мълчи, тя казва най-много неща. Ето защо вчерашната й реч пред парламента в Лондон ще се запомни най-вече с роклята в „европейско“ синьо и шапката, вместо корона, декорирана с малки жълти цветя, досущ като флага на ЕС. Едва ли кралицата можеше да намери по-изтънчен начин да каже на Брюксел без думи: Ето, ние напускаме, но искаме да останем приятели.

Всъщност, какво „говореше“ костюмът на кралицата се оказа гореща спорна тема. Едни твърдят, че Елизабет II е изразила несъгласие с онези 52% от нейните поданици, които подкрепиха референдума за излизане от ЕС – нещо като безмълвен бунт срещу Brexit и консерваторите. Други настояват, че кралицата е иронизирала Брюксел, обличайки нарочно синя рокля в деня, когато трябва да представи програмата на „развода“ с него.

Елизабет II обичайно носи бяло, бледо жълто или коралово розово, когато посещава парламента или различни политически форуми. Сега тя изпъкна още по-ярко.

Да вложиш силна политическа символика в една рокля – безценно


Кралицата се въздържа от коментари и оценки на актуални политически проблеми, затова традиционната й реч пред депутатите е събитие, очаквано с огромен интерес. И тя изпълни за пореден път задълженията си като монарх – без гръмки думи и популизъм, а сдържано и последователно изложи най-важните приоритети, които правителството в Лондон ще преследва по време на преговорите за напускане на ЕС.

Те вече започнаха в Брюксел, а на Острова всички искат „най-добрата сделка“. Под това се разбират много неща – ограничения на миграцията, запазване на Шотландия в състава на Обединеното кралство, промяна в законодателството, повече сигурност и други приоритети. За разлика от премиера Тереза Мей, която е готова и на „развод“ без споразумение, кралицата не използва нито една гръмка дума и за пореден път остави облеклото й да говори.

Не думите, а делата


След Втората световна война Елизабет II започва да носи ярки цветове, опитвайки се да повдигне духа на нацията, но също като обикновените хора, тя пазарува с купони и така плаща дори сватбената си рокля. През 1965-та година кралицата пристига в Германия и буквално носи приятелски жест – тюркоазена рокля от копринена органза с бродерия, взаимствана от интериора на двореца в Брюл, известен като немския Версай.

През годините тя посреща Роналд Рейгън и ключови световни лидери в жълти рокли, а през 2003-та лично вози шейховете от Саудитска Арабия в един от любимите си автомобили – очевидна препратка към правата на жените и забраната им да шофират в арабската страна.

През 2008-ма година, в разгара на световната финансова криза, британската кралица посещава Словения с „бюджетна рокля“, ушита от плат, който получава като подарък преди 20 години по време на обиколка в Близкия Изток. На откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-та година избра изискан розов костюм, така че да не фаворизира националните цветове на нито една държава.

Дрехите в гардероба на британската кралица не са по вкуса на всеки, но със сигурност са изпипани до най-дребния детайл. Нищо в тази аристократична колекция не е случайно – класически обувки на 5-сантиметрови токчета, пола винаги под коляното, перлeни колиета, шапки с малка периферия, подчертаваща формата на лицето, бели ръкавици и малка правоъгълна чанта. Ако вали, задължително е да носи прозрачен чадър.

Елизабет II култивира елегантен стил още като принцеса, за да остави отпечатък не само в историята на британската монархия, като вече държи рекорда за най-продължителен престой на трона. Смята се, че кралската особа е вдъхновила поколения жени – политици, като се започне от правоъгълната „желязна“ чанта, сините костюми и брошките на Маргарет Тачър и се стигне до цветните сака на Ангела Меркел. Елизабет II направи революция в официалния дрескод и превърна дрехите в умело средство за комуникация.

Автор: Виктория Димова