Винаги когато сме изпитвали съмнение или просто сме попадали в трудна ситуация, свързана с любовния ни живот, най-честият приятелски съвет, който сме получавали е бил просто "Следвай сърцето си", но дали това е правилно? И дали всъщност сърцето ни подсказва какво искаме и как да бъдем щастливи?

Не съвсем. Истината е, че господарят на чувствата и емоциите ни е единствено мозъкът, който изпраща сигнали към тялото и респективно към сърцето ни. Многократно е доказвано, че човек изпитва на гърба си и вижда в другите това, което той реши. Нищо не е по-силно от мисълта и тя е тази, която ни кара да решим дали сме влюбени в някого, или по-скоро изпитваме краткотрайно увлечение. Благодарение на начина си на мислене, ние можем да заобичаме някого, да преодолеем тежка раздяла или дори да превъзмогнем несподелена любов.

Скорошно проучване в САЩ доказва, че когато мислим по позитивен начин за някого, се чувстваме много по-добре и много по-близки с дадения човек, докато негативното мислене по-скоро ни отдалечава.

В изследването участвали 30 души, които е трябвало да говорят за отминала любов, докато гледат снимката на обекта на чувствата им. Трябвало е да помислят и за положителните, и за негативните страни на човека, след което да споделят как се чувстват. Резултатите показват, че когато мислим и говорим за някого хубави неща, го чувстваме много по-близък и дори и вече да сме разделени, ние сме склонни отново да изпитаме любов към него, независимо кога и как са приключили отношенията ни.

Специалистите, провели експеримента, са единодушни, че ние сами можем да контролираме любовта и сме напълно способни да командваме сърцето си, макар и много хора да казват "Любовта не пита". Ние сме тези, които позволяват или забраняват на обичта да бъде част от живота ни.