Въпреки, че плодовете могат да заместят закуската, да бъдат консумирани като десерт или подкрепящо хапване между храненията, трябва да спазвате няколко правила.

Внимавайте с комбинациите


Има различни видове плодове, като обикновено се делят на 4 групи. Цитрусови (портокали и пр.), сладки (банани, фурми и пр.), богати на фибри (ябълки и пр.) и на вода (диня и пр.).

Не е добре да комбинирате различните видове заедно, понеже стомахът ги обработва по различен начин.

Четете още: Любимите храни на звездите

Освен това винаги подхождайте внимателно към придружаващата плодовете храна. Ако съчетаете кисело мляко с плод, богат на фибри (например ябълка), няма опасност за раздразнения. Но ако съчетаете йогурта с цитрусов плод може да очаквате болки в стомаха и дразнения.

Кога се ядат плодове

Добре е да консумирате плод до половин - един час преди хранене. Ако ядете плодове след тежка храна, те оставят на върха в стомаха ви и започват да ферментират. Това води до подуване на корема, газове и неразположение. В идеалния вариант плодовете се приемат на празен стомах.

Четете още: Тези храни ги яжте на корем

Единственото изключение е ананасът, който спомага за разграждането на храните, защото съдържа голямо количество от ензима бромелан.

Освен това не е добре да приемате плод със захар или някакъв вид подсладител. Захарта в комбинация с плод, подпомага ферментацията.

Четете още: Храни за "прибрано" коремче