Продължение...

Прясно изстисканият сок се смята за идеална напитка за здравословна диета. Фрешът е ярък, лек, пълен с витамини. Специалистите обаче бързат да ви предупредят, че не всеки сок може да се пие от всеки и по всяко време!

Ако имате проблеми със здравето

Въпреки че повечето сокове са препоръчителна добавка към менюто дори и на малки деца, много възрастни е добре да помислят сериозно, преди да си пийнат от вкусната напитка.

Особено внимателни трябва да бъдат онези, които страдат от нарушения във въглехидратния обмен. Ако лекарят ви ви е казал, че имате нарушен метаболизъм, преддиабетно състояние или диабет от ІІ тип, не бива да пиете плодови сокове. В противен случай може да получите хипогликемия. Със зеленчуковите сокове също трябва да внимавате, пийте ги само след консултация с лекар.

Четете още: Екзотично смути с ананас

Ако сте решили да отслабнете самостоятелно и смятате, че полезните и вкусни сокове ще ви помогнат, също не бързайте да си купувате сокоизстисквачка. Наднорменото тегло обикновено е съпроводено с нарушения в отделянето на инсулин, затова пълните хора е най-добре изобщо да не пият фрешове.

Пресните сокове са богати на органични киселини (особено сокът от ябълка, червена боровинка и лимон), които могат да причинят възникване или усложняване на заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако киселинността на стомаха ви не е в нормата, трябва да спазвате известни препоръки. При понижена киселинност е най-добре да пиете сокове един час преди хранене, а при повишена – един час след ядене. Разбира се всеки случай е индивидуален, така че най-добре се посъветвайте с лекаря си дали да пиете сокове и какви да са те.

Бременните и кърмачките е добре да не пият сокове, съдържащи потенциални алергени (най-вече сокове от ягоди, нар, портокал, цвекло), както и напитки, предизвикващи бурна реакция в червата (сок от зеле, грозде, нефилтриран ябълков сок).

По въпроса за вкуса

Най-ободряващите и полезни за здравето (и отслабването) са соковете, съдържащи смес от цитрусови плодове (грейпфрут, портокал, лимон) и зеленчуци (броколи, целина, спанак, босилек, всякакви зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати). Една такава напитка ще ви насити с полезни вещества като витмини С и Р, фолиева киселина, съединения на калий и магнезий. Не забравяйте обаче, че при прекомерна консумация дори и хора със здрав стомах могат да получат киселини и повишено отделяне на стомашен сок.

Трябва да бъдете внимателни със сока от цвекло. Не пийте големи количества от него, защото съдържа силнодействащи ефирни масла и често предизвиква алергични пристъпи, рязко понижаване на кръвното налягане, температура и диария. Оптималната доза прясно изстискан сок от цвекло е 30-50 мл., смесени с други сокове. Това е единственият сок, който е препоръчително да престои два часа след изстискване на хладно в отворен съд. Лимоновият сок също не бива да се пие в чист вид и в големи количества – иначе може да се стигне до рязко свиване на жлъчката и пристъп на остър холецистит.

С помощта на съвременните домакински уреди можем лесно да си направим сок или смути от всякакви растителни продукти. При подбора на суровините обаче е добре да се ориентирате към обичайните за менюто ви плодове и зеленчуци. Не наблягайте на екзотиката, каквото и да пише в цветистите реклами. Ако сте неудържимо изкушени от новите вкусови усещания, добавяйте нетипичните съставки по малко в соковете си, за да не се сблъскате с рязка реакция от страна на организма си.

Как могат да се подобрят соковете


1. В чаша фреш или смути можете да добавите една чаена лъжичка сметана (10 % масленост), така ще улесните усвояването на мазно-разтворими витамини като А, К, D и Е, ще получите много по-силен ефект от богатите на каротиноиди сокове (от моркови или тиква). Само че не добавяйте сметана в кисели сокове, ще се пресече и ще стане неприятна.

2. Обикновените трици могат да станат чудесна добавка към фреша ви и да го превърнат в диетично ястие. Триците разбира се съдържат въглехидрати, но те са биологически инертни, а тоест почти не се усвояват от организма. При това понижават гликемичния индекс на продуктите, с които ги съчетавате.

3. Соковете, богати на киселини, могат да се разреждат с вода в пропорции 1 към 3 или 1 към 5, за да се намали разрушителното им действие върху зъбния емайл. Освен това е важно да изплакнете добре устата си след пиене на сок или смути – така ще измиете зъбите си и ще се предпазите от конфузни ситуации – да се усмихвате с полепнал стрък копър например.

4. Избягвайте добавки като захар или сол – те не само влияят на усвояването на полезните вещества, но и стимулират апетита. Смело можете да подправите соковете си с канела, индийско орехче, куркума, сос табаско или „Уорчестър“ и т.н. В сутрешния си фреш можете да добавите малко мед.

Да пакетираш или не

Прясно изстисканият сок е най-добре да се консумира в рамките на един час след приготвянето (както споменахме, само сокът от цвекло прави изключение). Под влияние на кислорода клетъчните стени се разрушават и много ценни вещества се изпаряват или променят свойствата си. Освен това някои сокове (ябълков, гроздов, ягодов, зелев) са склонни към ферментация, която ще продължи по-късно в червата ви.

Безусловно най-полезни са току що приготвените сокове, но не бива да изключвате напълно пакетираните сокове от сметките. Качествените готови и асептично опаковани напитки, приготвени с директно изстискване и без добавяне на захар и консерванти, са сравними по състав с прясно изстисканите фрешове. Освен това често са обогатени с витамини. Така че ако много ви се пие сок, но в момента нямате възможност да си го изстискате сами, можете да си купите пакетиран. Само проверете преди това качеството и съдържанието му.

Четете още: Полезните свойства на червеното цвекло