Автор
Woman.bg

Как и кога да съобщя на шефа, че съм бременна

Радостната вест, че чакате бебе, лесно може да бъде помрачена от вътрешната ви несигурност как ще реагира шефът ви на новината за щастливото събитие. Въпроси като "Кога да му кажа", "Как да му съобщя новината, че съм бременна", "Дали ще му стане неприятно", "Веднага ли да съобщя или да изчакам, докато си проличи" и т.н. все повече започват да обсбеват съзнанието ви и да ви безпокоят.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното за себе си решение:

1. Колкото по-рано, толкова по-добре

Колкото повече отлагате разговора, толкова повече вредите на себе си и на бебето в утробата си. Не забравяйте, че негативните емоции, притеснението и психологическия дискомфорт могат сериозно да навредят както на вашето състояние, така и това на бебето. Ето защо, спрете да се притеснявате и да се чудите дали шефът ви ще се зарадва или не. В края на краищата и той е човек. Харесва ли му или не, това е положението – вие сте бременна.

Друга причина да му кажете колкото се може по-рано се крие в заложената в българското трудово законодателство клауза за защита на бременните на работното им място. Тя влиза в сила от момента, в който бъдещата майка съобщи за своето ново състояние на работодателя си. Ако работодателят ви е решил да ви освободи от длъжност, а вие още не сте му съобщила, че сте бременна, законово той е в правото си да го направи. Ето защо е най-добре да съобщите възможно най-скоро, след като лекарят ви е установил бременността.

Ако все пак искате да запазите дискретност, докато самите вие не се уверите, че бременността ви е безпроблемна, споделете щастливата новина след третия месец от бременността ви, когато рисковият период вече е отминал. За ваше добро е да не отлагате по-нататък срещата си с вашия шеф.

2. Изберете правилния момент

Ако продължавате да се притеснявате, издебнете подходящия момент за разговор с шефа си. Добре е в случая да се съобразите със следните няколко фактора: той да е в добро разположение на духа и да не бърза за никъде, за да има възможност спокойно да ви отдели от времето си. Тогава и самите вие ще бъдете много по-спокойни и уверени.

3. Подгответе си реч

Ако се чувствате неуверени и притеснени, подгответе си предварително реч с точните думи, подбрани в последователността, с която бихте искали да представите новината и да изразите мислите и емоциите си. Предварителната подготовка ще ви вдъхне повече кураж, сила и увереност.

4. Не се страхувайте

Седнете срещу шефа си, вземете дълбоко въздух и се усмихнете. Тези две неща ще ви помогнат да се отпуснете и да не мислите за реакцията на шефа си. Колкото по-спокойни и щастливи изглеждате в очите му, толкова по-спокойно и радостно ще реагира той на радостната вест. Дори и новината да не му хареса особено много, няма как настроението ви да не зарази и него.

5. Излъчвайте увереност!

Когато вътрешно сте уверени в себе си и собствените си способности, това чувство неминуемо ще бъде доловено от събеседника ви. Може би се страхувате, че шефът ви е от хората, които вярват в стереотипа, че бременните жени са недееспособни. Изхвърлете от главата си подобна мисъл! От вас зависи какви мисли и емоции ще предадете на шефа си. Сега е моментът да му докажете, че фактът, че сте забременяла, не ви прави по-малко умна, дейна и отговорна към служебните ви ангажименти. Важното е да излъчвате вътрешна увереност и положителна нагласа за работа.

6. Мислете за себе си

Помнете за своите лични потребности през този период. Пресметнете срока на отпуска по майчинство, коригирайте работния си график, при възможност се договорете с ръководството за възможността за гъвкаво работно време или за евентуалната възможност да работите от вкъщи и т.н.

Успех!