В дигиталната ера да забравиш бившата изгора се оказва много сложно, дори непосилно начинание.

В XXI век социалните мрежи дават бърз и лесен достъп до живота на бившия и редица представителки на нежния пол, дали от любопитство или от тъга, се възполсват от тази възможност и постоянно търсят нещо за него във фейсбук, инстаграм и т.н.

"Сто процента от младите жени, които идват при мен за консултации след края на връзката си, продължават да следят в социалните мрежи какво прави бившия им любим", казва семейната консултантка и психоложка Сюзи Каган. "Някоя ще преглежда снимките му с надеждата да види по лицето му тъга и да се убеди, че от раздялата страда не само тя. Друга следи страницата му всеки понеделник, защото ако се е появила друга, той веднага ще качи снимките й през почивните дни. Примери колкото щеш", споделя специалистката.

Доктор Каган без заобиколки казва, че нанасяме вреда на самите себе си, като продължаваме да търсим информация за бившия. Как обаче да освободиш живота си от прякото и косвеното му присъствие?

Има два начина – да се отърсиш отраз или постепенно, казва Каган. Кой от начините обаче ще избереш зависи от теб самата, защото хората са различни, а вълшебен метод, които е способен да излекува всяко рабито сърце, за жалост, не съществува.

Едни дами предпочитат рязко да отлепят лейкопласта, а други да го направят бавно и внимателно.

Който и от давата начина да изберете, има три златни правила, които да следвате, за да забравите по-лесно бившия:

Откъснете се от миналото

Превъртате в главата си всички изминали случки от приключилата ви връзка, потапяте се в спомени, разглеждате стари снимки, въздишате с носталгия, споменавате името му по повод и без повод. Спрете! Щом вече не сте заедно, значи има основателна причина. Там някъде ви чака точният за вас човек, но като нищо няма да го забележите и ще го изпуснете, ако сте заробена в мисли за бившето гажде.

Спрете да го идеализирате

Много хора са склони да идеализират бившия. Тъгувайки по отминалите дни, започвате да обвинявате себе си за края на любовните отношения и забравяте грешките на половинката си.

Напишете на един лист всичко, което не сте харесвали в характера му. Опишете подробно и моментите, в които най-много ви е наранявал. Добавете компромисите, които сте правили, както и мечтите, от които те се отказали заради него. Може би не сте изпуснали кой знае какво, разделяйки се с него, нали?

Препрочитайте листа всеки път, когато ви обхване носталгия по отминалите дни.

Фокусирайте се върху нещо

Сега е моментът да направите това, което от години се каните, все не ви остава време или възможност. Прекарвайте повече време с приятели, подновете позабравените познанства, спортувайте, пътувайте. Запознавайте се с нови хора, правете всичко онова, което не сте могли, докато сте били с бившия.