Повишената консумация на растителни продукти е едно от задължителните условия на здравословното хранене.

Важно е всеки ден да ядете пресни плодове и зеленчуци, за да получавате всички необходими минерали и витамини.

Плодовете обикновено не представляват проблем – всеки обича да хапва плодове. Но какво да направим за зеленчуците?

Предлагаме ви 7 съвета, с чиято помощ ще увеличите ежедневната консумация на зелечуци.

1. Омлет със зеленчуци

Четете още: Омлет със зелен лук

Това ястие ще ви насити с белтъчини на закуска и ще ви позволи да хапнете голяма част от дневната си доза зеленчуци. Добавете в яйцата чушки, спанак, домати и магданоз и ги превърнете в свръхполезен омлет. Можете също така да добавите лук, зелен фасул, копър и рукола или всякакви зеленчуци по ваш избор. Още един плюс на това ястие е, е се приготвя бързо и лесно.

2. Зеленчукови коктейли

Четете още: Да си създадем навик: Смути за закуска


Ако имате блендер, просто разбийте в него 1-2 чаши зелени подправки, 2 стръка целина или малко краставица, зеленчуци или плодове по ваш избор и готово – вече си имате невероятно полезно смути за закуска. Зелените коктейли засищат, зареждат с енергия, укоряват метаболизма, подобряват състоянието на кожата и косата и са просто незаменими, ако ви очаква тежък и динамичен ден. Допълнителен бонус е това, че можете буквално да изпиете 2 чаши зеленчуци, без изобщо да ги усетите. Още рецепти за смутита можете да видите тук.

3. Салати

Четете още: Салата от печена тиква

Този съвет е стар като света – ако ви се наложи да хапнете в закусвалня, вместо хамбургер и пържени картофи си поръчайте зеленчукова салата. А дори и вкъщи на обяд заменете мазните и наблъскани с холестерин храни със свежа маруля, сочни домати и краставици и нежна царевица. Добавете в салатата някакви белтъчини – пилешко, риба тон или сирене.Можете да си направите чудесна салата със сьомга и спанак.

4. Повече зеленчуци в сандвичите

Четете още: Хляб чабата

Ако наистина много обичате да си правите сандвичи и „дюнери“ и не можете да се откажете от тях, просто ги направете по-здравословни. Добавете в плънката повече зеленчуци – марули, спанак, айсберг, рукола, кръгчета краставица, настърган морков, авокадо. Можете да пробвате различни зеленчуци всеки ден, разнообразявайки менюто си.

5. Пресни зеленчуци с хумус

Четете още: Салата с хумус

Сигурно сте виждали това ястие на снимки и сте искали да го опитате. Повярвайте ни, това наистина е вкусно. Нарежете на дълги ивици моркови, краставици, цукини, стъбла целина и чушки и смело ги топете в домашно приготвен или купешки хумус. Това е чудесен заместител на различните вредни снаксове като чипс и пуканки.

6. Повече зеленчуци в макаронените изделия и печивата

Ако сте решили да си направите спагети или макарони, те ще станат само по-вкусни, ако добавите в тях малко запържени моркови, броколи, лук и гъби. Можете дори да заместите спагетите с настъргани на едро ренде тиквички или цукини. Само не забравяйте всеизвестния факт, че колкото по-малко обработвате термично зеленчуците, толкова повече витамини ще се запазят в тях.

7. Добавете зеленчуци и подправки в доматения сос

Ако сте свикнали да хапвате месо и други ястия с доматен сос, добавете в него зеленчуци – парченца чушка, цукини, гъби, целина и моркови. Ако пък си купувате готови сосове, прегледайте асортимента на любимата ви марка – в него сто на сто ще има подходящи за вас зеленчукови сосове.