Автор
Woman.bg

Как да възвърнем блясъка на кожата си в новогодишната вечер

Преяждането по коледните празници, прекаляването със сладките изделия и алкохолът, неминуемо могат да дадат негативен ефект върху състоянието и здравето на кожата. Т. напр. колкото повече захар съдържа един сладкиш, толкова по-големи вреди нанася той върху кожата. Като добавим прекомерната употреба на алкохол по празниците в комбинация с бурните безсънни нощи, резултатите са ясни – суха, лющеща се, подпухнала, уморена, повяхнала, зачервена и покрита с петна кожа.

За да възвърнем сиянието, мекотата и младежкия вид на лицето си, за да грейнем с пълния си блясък и чар в новогодишната вечер, са необходими само няколко стъпки. Те са универсални и важат за всички дами, които се стремят да полагат оптимални грижи за кожата си прец цялата година.

1. Консумирайте храни, богати на витамин С

Избягвайте сладките храни като торти, кейкове, тулумбички и т.н., като ги замените с плодове, богати на витамин С – ягоди, касис, нар, цитруси и т.н. Те предпазват кожата от негативното влияние на външни фактори, пречистват я от токсини и подпомагат за производството на колаген.

2. Хранете се балансирано

Балансираното хранене се базира на няколко принципа. В ежедневното меню трябва да присъстват храни, които доставят на организма небходимото количество хранителни вещества, за да функционират всички системи оптимално. Освен това е препоръчително да се спазва съотношение между приетите въглехидрати (50%), белтъчини (30%) и мазнини (20%). Основни принципи за добро здраве са още пиенето на достатъчно вода, преработването на храната да става по възможно най-здравословния начин – чрез готвене на пара, на грил, варене, печене и т.н., и спазването на режим на хранене – поне 3 основни хранения плюс 2-3 междинни закуски.

3. Пийте много вода

Алкохолът е известен както с високото си съдържание на захар, така и с дехидратиращите си свойства, вследствие на което той придава на кожата уморен и повехнал вид. Прекомерната му консумация също така води до натрупването на токсини, което оказва особено негативно въздействие върху правилното функциониране на черния дроб. За да възстановим здравето и кожата си след консумацията на алкохол, е добре да заложим на приема на по-голямо количество вода. 6-8 чаши вода на ден е оптималната нужда на организма. Чаша топла вода с лимон сутрин на гладно влияе особено благотворно върху работата на черния дроб. Други здравословни прийоми включват кокосова вода, билкови чайове и богатия на антиоксиданти зелен чай

4. Избягвайте диети с йо-йо ефект

Обикновено при спазването на диета за отслабване се изгарят по-малко калории при храносмилането. Ако рязко се намалят консумираните от организма калории, резултатът от това е изгаряне на мазните и мускулните тъкани. Забавя се и обмяната на веществата. При първоначалната загуба на тегло, всъщност това, което се губи, е вода. След като диетата приключи, организмът започва да възстановява запаса си от мазнини, а обмяната на веществата не се пренастройва толкова бързо. За да се предпазите от ефекта йо-йо е нужно преди всичко да планирате изключително вномателно своята диета, като я програмирате в продължение на много седмици напред, а не да търсите бързия ефект. След като приключите с дадена диета, трябва постепенно да преминавате към нормален начин на хранене. Трябва да увеличавате количеството на приеманите калории на всеки 3-4 седмици, за да повдигнете и нивото на обмяна на веществата. За да заситите глада си, като в същото време контролирате нивото на инсулин, трябва да ядете храни с по-малко въглехидрати. Например, 115-150 г месо или риба, 60-90 г сирене и 2 не много големи купички със зеленчуци или салата. На допълнителното хранене с нещо любимо, можете да приемате въглехидрати.

5. Консумирайте храни, богати на витаминитe А, С, Е и К

Витамините A, C, E и K са от съществено значение за здравето на кожата и дори могат да окажат лечебен ефект върху някои локални образувания по нея. Те укрепват стените на капилярите и кръвоносните съдове и имат лифтинг ефект.
- Храни, богати на витамин С - боровинки, брюкселско зеле, червени чушки, цитруси, касис;
- Храни, богати на витамин А - папая, манго, тиквички, сладки картофи, моркови;
- Храни, богати на витамин К - листни зеленчуци, кисело мляко, (ферментирала соя, сушени сини сливи, патладжан.