Колкото и банално да звучи, истината е една: метаболизмът се "забързва" със спорт и здравословно хранене.

Вместо да мислите и смятате колко калории имаше в последните спагети, по-добре си изградете стратегия за ускоряване на базовия си метаболизъм. Тогава калориите в спагетите няма да ви притесняват.

На първо място - трениране с тежести (ако досега не сте го правили) - усилената мускулна работа ускорява метаболизма в продължение на часове след тренировката. Монотонното кардио заменете с интервална кардио тренировка.

Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции. Така ще усвоите пълноценно хранителните вещества и няма да предизвикате негативен отговор от страна на метаболизма за дългите часове, през които сте без храна.

Стремете се да се храните на интервали не по-големи от четири часа.

Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

Не допускайте твърде бърза загуба на тегло – тогава губите и много мускули. А мускулите са основната "централа" за горене на калории и колкото по-малко са те, толкова по-бавен е и метаболизмът.

Четете още: Диета с ябълки