Автор
Woman.bg

Как да свалим коремчето според виден нутриционист

Излезе книгата „Диета за плосък корем” от Дейвид Зинченко – човекът, който помогна на много хора да се справят с увеличената обиколка на талията си и да подобрят качеството си на живот. Книгата предлага комбиниран метод за овладяване на затлъстяването в областта на корема – а именно чрез правилен подбор на храната и лесни, но суперефективни физически упражнения.

„Диета за плосък корем” (ИК „Сиела”) не съдържа единствено хранителен режим. Зинченко уточнява от самото начало, че изданието е резултат от дългогодишна работа с най-актуалните научни открития, отнасящи се до затлъстяването и изследва начините, по които наличната информация на специалистите може да се приложи в разумно изготвен режим, включващ комбинация от правилно хранене и упражнения.

Една от основните мисии на автора е да покаже, че висцералните мазнини (тези около корема) са отговорни за всичко от външния вид, през здравето на цялото тяло до финансовия статус на човек. В професионалния си път той се занимава със списания като Men’s Health и Men’s Fitness – издания, които се фокусират основно върху визията.

Това подтиква Зинченко да намери пътя към перфектния външен вид. В „Диета за плосък корем” ще откриете добре структурирана информация за храните, които стимулират обмяната на веществата и тези, които са отговорни за обиколката на талията. В специално приложение ще откриете и илюстрации на най-ефективните физически упражнения в борбата срещу мазнинките по корема. Отделна глава от книгата е посветена на хората с по-динамично ежедневие, които имат нужда от бърза формула за дълготрайни резултати.

В стремежа на модерния човек към безупречна визия мнозина попадат в крайности и подлагат телата си на тежки режими и непосилни физически програми. За онези, които предпочитат балансирания подход към постигането на здраво тяло, книгата „Диета за плосък корем” дава основите на самоусъвършенстването, от което печели не само външният вид, но и цялостното състояние на организма и начина на живот.

ОТКЪС

Прицели се във врага

Ето как започна одисеята ми да намеря лек срещу коремната мазнина.
Преди десет години написах книга, превърнала се в бестселър, озаглавена „Диета за плочки“, която даде началото на революция в начина на изграждането на хранителните режими.
„Диета за плочки“ беше първата книга, която обясняваше изцяло как храните, които участват в натрупването на мускули и са богати на протеини, влакнини и полезни вещества – точно храните, които изграждат коремните плочки, – са и основни и важни оръжия в битката срещу коремните мазнини. Книгата обясняваше как „минаването на диета“ е най-лошото нещо, което може да направите, ако искате да отслабнете.
Преди седем години стартирах поредицата „Яж това, не това!“, в която показах как можем да отслабнем невероятно много, като ядем всичките си любими ястия от най-известните вериги ресторанти и заведения за бързо хранене в Америка. Поредицата достигна до повече от десет заглавия и ядоса много от продавачите на храни. Получих повече писма в стил „спри или ще те съдим“, отколкото можех да преброя, но в крайна сметка хранителната индустрия разбра, че единственият начин да се справи със задаващия се прилив от добре запознати потребители е да се залови за програмата.
„Диета за плочки“ и „Яж това, не това!“ помогнаха на милиони американци да отслабнат с десетки милиони килограми и промениха начина, по който се храним днес. Благодарение на по-голямото осъзнаване, че има скрити калории и добавки в храната ни, веригите ресторанти из целите Щати клекнаха пред натиска на обществото и правителството и започнаха да публикуват хранителните стойности на продуктите и ястията си по сайтовете и магазините. Един резултат: ние всъщност натиснахме спирачката на марша на затлъстяването. През 2013 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията докладва за намаляване на броя на затлъстелите бедни деца за пръв път, откакто правителствените агенции следят тези тенденции. Измеримо намаляване имаше в деветнадесет щата, сред повечето от другите щати нямаше увеличение, при това след десетилетия на ръст в нивата на затлъстяване.
Но войната беше спечелена само отчасти.
Голяма част за изследванията на коремната мазнина, които послужиха за първите книги, бяха още в началните си фази. Знаехме, че висцералната мазнина – онази, която е под стомашните мускули, обвила се около вътрешните ви органи – има биохимически функции, които увреждат човешкото тяло почти като паразит, който ще убие приемника си. Но не знаехме почти нищо за процеса, не знаехме как се създават съединенията и какво точно ни причиняват. Досега.
Днес вече знаем, че съхранението на мазнини се провокира от поредица от маркери в индивидуалните генетични кодове. Някои от хората са носители на много гени, които се свързват с метаболитни разстройства като диабет и затлъстяване, други пък имат по-ниска генетична предразположеност към тези здравословни проблеми. Щом бутонът „включи“ за гените за трупане на мазнини бъде натиснат, сме изложени на риск от качване на килограми и всички последствия за здравето, произтичащи от това. Тогава никакви упражнения или ограничаване на калориите няма да успеят да преобърнат тенденцията напълно. (Ето защо толкова много хора, които спазват диета и тренират като луди, пак не могат да отслабнат! Еврика!) А фактор номер едно за отключване на гените за мазнините е храненето – особено липсата на дадени хранителни вещества.
Научихме повече и за коремната мазнина – как се образува и как действа. Клетките на висцералната мазнина са различни от всеки друг тип клетки в тялото ви, мастни или каквито и да било. Висцералната мазнина дори не произлиза от същите стволови клетки като другите типове мазнина, тя се развива по съвсем различен начин. И докато завладява нови и нови територии в тялото ви, тя отделя все по-високи и по-високи нива на адипокини – серии от биохимични субстанции, които причиняват ужасни неща на здравето ви. Адипокините повишават кръвното налягане и увеличават риска от инфаркт. Те намаляват чувствителността към инсулин, а това води до диабет. Освен това увеличават възпаленията, което ви излага на риск от всичко – от болест на Алцхаймер до артрит и псориазис, че и до рак. Адипокините променят хормоналната реакция, намаляват мускулната тъкан, увеличават риска от депресии и унищожават сексуалното желание. Те атакуват и оставят белези по черния дроб, което може потенциално да доведе до цироза, рак и чернодробна недостатъчност.
Ето това прави с вас висцералната мазнина. Това е врагът ви. И хич не се шегува.