Автор
Ева Лъчезарова

Как да създадем навици за балансирана закуска на децата ни?

Формирането на хранителни навици у децата е един от най-важните аспекти на доброто възпитание. Някои дечица не обичат да стават рано и са прекалено сънливи, за да обърнат внимание на закуската, важно е обаче да изградим у тях любов към първото хапване за деня. След 12 часа, прекарани в покой, организмът на детето има нужда от свеж старт на деня. В ранна възраст храната е от особено значение, защото това е период на интензивен растеж, повишена физическа активност и развитие на функциите на тялото. Семенцето, което ще посеете днес, ще рамкира бъдещите навици на детето ви, които ще го съпътстват цял живот. Закуската стартира метаболизма, поддържа балансирано телесното тегло и осигурява около 20-25% от необходимите хранителни вещества за деня.

Преди да поговорим за навиците, които формират отношението към закуската, нека дефинираме понятието „балансирана закуска“. Истината е, че няма хранителен продукт или дори група храни, които да доставят на организма всички необходими за неговото правилно функциониране хранителни вещества. Едно хранене е балансирано, когато е изградено от храни, които доставят необходимите за съответната възраст белтъци, въглехидрати, хранителни влакнини, мазнини. Един от ключовете към перфектната закуска е разнообразието. Избирайте храни от различните хранителни групи и не забравяйте да наблягате на сезонни продукти, те съдържат най-много полезни вещества, а и цената им е значително по-ниска. Балансираната закуска е съвкупност от зърнени храни, като хляб, зърнени закуски, макарони; плодове и зеленчуци, които могат да се сервират под формата на сок или като час от закуската; източници на белтък като мляко, сирене и яйца, например.

4 стъпки към балансираната закуска

1. Бъдете модел за подражание

Възрастните често не закусват с оправданието, че нямат достатъчно време. Децата са като индиго и копират поведението на своите родители непрекъснато, затова е много важно да им дадете пример и да закусвате заедно. Добре е да си изградите и навик да хапвате на масата, а не в движение или по път за детската градина или училището.

2. Научете ги да хапват бавно

Бавното хранене предотвратява преяждането и ще научи дечицата да разбират кога са се нахранили, за да не преяждат.

3. Гответе заедно

Готвенето е ритуал, който води до здравословни навици. Ако включите своя мъник в приготвянето на храна, ще прекарвате повече време заедно и ще го научите на отговорност и полезни навици от ранна възраст. Започнете с лесните задачки – като измерване на брашно, например. В началото му давайте пластмасови прибори, за да не се нарани. Изберете лесни рецепти, които са елементарни за следване и оставете малчугана да се наслади на творението си.

4. Не забравяйте за хидратацията

Водата присъства във всеки орган и всяка клетка от тялото, включително и в мозъка. Детството е изключително важен период, в който те учат интензивно, играят и се потят и имат нужда от много вода. Всички сме чували правилото за 8 чаши на ден, но това всъщност е минимумът, който малчуганът ви трябва да приема. Ето и 8 етапа от деня, в които е добре да го научите да приема вода: когато се събуди, преди да отиде на детска градина или училище, на обяд, преди или след час по физическо, след следобедната закуска, докато си пише домашното, преди вечеря, преди лягане.