Автор
Woman.bg

Как да стегнем фигурата си в изправено положение

Когато искаме да постигнем идеалната за себе си форма, всички си мислим, че трябва положим неистови усилия. Всъщност истината е съвсем друга, а именно – спазването на едно нещо – постоянство. Следват пет упражнения, които стягат силуета, докато придържате тялото си в изправена позиция, без особени усилия. Прилагайте ги редовно и ще усетите промяната още на следващия ден.

1. За стегнати крака: Позиция дърво

Това упражнение работи за мускулатурата и гъвкавостта на корпуса и бедрата.
Как се изпълнява: Застанете в изправена позиция и подпрете дланите на ръцете си върху хълбоците.

Свийте левия си крак и подпрете стъпалото върху вътрешната страна на дясното бедро над коляното. Задръжте 30 секунди, след което повторете същата позиция с другия крак. Старайте се да държите корпуса си изправен и балансиран. Повторете серията общо три пъти.

2. За стегнат корем: Укрепващо корпуса

Това е едно от най-добрите упражнения за укрепване на корпуса и стягане на корема и гърба. То е особено благодатно за всички, които намират коремните преси за твърде болезнени.
Как се изпълнява: Застанете в изправен стоеж с ръце на бедрата и крака, положени на ширината на раменете.

Притиснете леко пъпа в посока към гръбнака и задръжте това положение 15 секунди, докато можете да дишате. Отпуснете и повторете още два пъти.

3. За стегната талия: Страничен планк

Страничният планк е един наистина ефективен метод за стягане и извайване на талията и ханша.
Как се изпълнява: Легнете в позиция страничен планк, както е показано на снимката.

Лявата ръка е подпряна върху земята с лакътя, а дясната е свита и поставена върху ханша. Колпусът е абсолютно изправен. Задръжте позицията в продължение на 15 секунди. Повторете три пъти.

4. За повдигане на дупето: Позиция стол

Това йога поза е чудесен начин да стегнете долната част на тялото без много усилия. Тя работи най-вече за прасците и седалищните мускули.
Как се изпълнява: Застанете в изправена позиция с крака, разположени на ширината на раменете. Подпрете дланите на ръцете си върху хълбоците.

Наведете корпуса си леко напред, като придържате дупето си така сякаш сте готови да седнете върху стол. Краката са свити леко в коленете. Задръжте в продължение на най-малко 30 секунди. Починете за няколко секунди. Повторете серията от по 30 секунди общо три пъти.

5. За тонизиране на цялото тяло: Планк

Упражнението работи за бедрата, торса и дупето по уникален начин. Какво ли не прави още тази позиция за тялото – стяга мускулатурата, подобрява метаболизма, баланса и гъвкавостта, коригира стойката, стимулира мисловната дейност.
Как се изпълнява: Заемете положение за лицева опора, само че вместо на длани, застанете на лакти.

Важно е лакътните стави да са сгънати на 90 градуса и лактите да са поставени точно под раменете. Задръжте в продължение на 1 минута, преди да се отпуснете върху коленете си. Починете, след което повторете още два пъти.