Как да спрем цигарите, без да напълнеем
видяна 7438 коментари 0

02 декември 2009 | 14:01

Сутрин палите първата си цигара пет минути след събуждане!?! Пушите по една кутия на ден!?! Дори, когато сте болни?

Едва издържате на места, на които пушенето е забранено? Залъгвате се, че цигарите ви освобождават от стреса на ежедневието? И все пак искате да се отървете от тази зависимост!

Искате да водите по-здравословен начин на живот, но и да не наддадете килограми.

Ето няколко съвета по въпроса:

Защо човек надебелява, когато спре да пуши?

Никотинът, поеман преди, е убивал апетита и ние не сме изпитвали глад. Впрочем, самото пушене гори калории - 30 цигари на ден изгарят толкова калории, колкото един час ходене.

Другата причина е, че спирането на цигарите изнервя и ни подтиква непрекъснато да похапваме, уж дребни неща - семки, чипс, бисквити, които обаче са високо калорични.

Начини за успешно отказване на цигарите, без да качим килограми

Първият е да намерите заместители на цигарите, които да ви набавят количеството никотин, което организмът ви е свикнал да приема ежедневно. Бихте могли да използвате никотинови дъвки и пластири.

Те ще ви помогнат, на първо време, да отвикнете от вредния навик на паленето на цигара. За дългогодишните пристрастени пушачи се препоръчва да използват едновременно и никотиновите дъвки, и пластирите.

След като направите първата крачка трябва бавно и постепенно да намалявате дозата никотин, която приемате на ден.

Вторият начин е да започнете по-често да правите физически упражнения.

Как да се въздържaме да не ядем непрекъснато?

Този феномен обикновено се проявява, когато сте изнервени. А при отказване на цигарите, дори и да не ви се яде, слагате в устата, каквото ви попадне. Не усещате вкуса на храната, но не можете да спрете да се тъпчете.

Хранете се по 4-5 пъти дневно, но внимавайте да не прекалявате с калориите. По този начин хем ще ядете по-често, хем няма да прекалявате с храната.

Пийте вода всеки път, когато ви се припуши. Течностите ще прочистят организъма ви, ще спомогнат за по-добра обмяна на веществата и следователно ще попречат на натрупването на излишни килца.

В самото начало избягвайте да се събирате твърде често на по питие с приятели - алкохолът и ядките са много калорични. Опитайте се да избягвате компании, в които се пуши, защото те ще ви предизвикат и вие няма да устоите на изкушението да не запалите.

Има и едно упражнение, което спомага за притъпяване на апетита и нуждата от пушене - ускореното дишане. Щом почуствате глад или пък ви обземе желание да запалите цигара, започнете в рамките на няколко секунди да дишате по-бързо, сякаш сте запъхтени от дълго тичане.

Отварите от доста растения подтискат апетита. Що се отнася до хомеопатията, тя дава много добри резултати.Трябва да се консултирате с лекар-хомеопат.

Има ли значение моментът, в който спираме цигарите?

Да, трябва да спрете тогава, когато се почувствате готови. Трябва вие самите да го искате, а не да го правите под натиска и принудата на околните.

Не се опитвайте да откажете цигарите в период на стрес, ваканция ... Кой е най-подходящият момент, ли? Докато работите, когато сте потънали в работа, но и когато не сте подложени на голямо напрежение.

Вярно ли е, че пушенето е по-вредно за жените, отколкото за мъжете?

След дълги и задълбочени изследвания се оказа, че това твърдение е напълно вярно.

То се дължи на различните по вид хормони в мъжкия и женския организъм. Именно хормоните правят жените по-предразположени към развитие на рак на белите дробове.

Важно е да знаете, че комбинацията от цигари, кафе и противозачатъчни причинява сърдечно-съдови заболявания, поява на флебити и предизвиква смущения в менструалния цикъл.

 

Източник: tialoto.bg

нагоре

КоментариДобави Коментар

нагоре

Спечели ме

Спечели 2 покани за GREGORY PORTER

Носителят на Грами GREGORY PORTER след броени дни с концерт в София

Астро кутия

С кои зодии си подхождате в любовта?

Взаимното привличане между отделните зодиакални знаци не е гаранция за безупречен брак

Мама и дете

Ким не понася бременността си

Преди дни, в своя официален сайт тя сподели, че няма нищо приятно и красиво в това да е бременна

Арт Box

"Здрач" се завръща

За изненада на всичко фенове на фентъзи поредицата „Здрач“ тя се завърща на пазара

Душевна работилница

146 год. от рождението на Махатма Ганди

Айнщайн казва за Махатма Ганди: "На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята"

Най-ново в Woman.bg

"Аз съм красива" 10 октомври 2015

3 прически за есента 10 октомври 2015

Бихте ли ги обули? 09 октомври 2015

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се