Как да спрем цигарите, без да напълнеем
видяна 7279 коментари 0

02 декември 2009 | 14:01

Сутрин палите първата си цигара пет минути след събуждане!?! Пушите по една кутия на ден!?! Дори, когато сте болни?

Едва издържате на места, на които пушенето е забранено? Залъгвате се, че цигарите ви освобождават от стреса на ежедневието? И все пак искате да се отървете от тази зависимост!

Искате да водите по-здравословен начин на живот, но и да не наддадете килограми.

Ето няколко съвета по въпроса:

Защо човек надебелява, когато спре да пуши?

Никотинът, поеман преди, е убивал апетита и ние не сме изпитвали глад. Впрочем, самото пушене гори калории - 30 цигари на ден изгарят толкова калории, колкото един час ходене.

Другата причина е, че спирането на цигарите изнервя и ни подтиква непрекъснато да похапваме, уж дребни неща - семки, чипс, бисквити, които обаче са високо калорични.

Начини за успешно отказване на цигарите, без да качим килограми

Първият е да намерите заместители на цигарите, които да ви набавят количеството никотин, което организмът ви е свикнал да приема ежедневно. Бихте могли да използвате никотинови дъвки и пластири.

Те ще ви помогнат, на първо време, да отвикнете от вредния навик на паленето на цигара. За дългогодишните пристрастени пушачи се препоръчва да използват едновременно и никотиновите дъвки, и пластирите.

След като направите първата крачка трябва бавно и постепенно да намалявате дозата никотин, която приемате на ден.

Вторият начин е да започнете по-често да правите физически упражнения.

Как да се въздържaме да не ядем непрекъснато?

Този феномен обикновено се проявява, когато сте изнервени. А при отказване на цигарите, дори и да не ви се яде, слагате в устата, каквото ви попадне. Не усещате вкуса на храната, но не можете да спрете да се тъпчете.

Хранете се по 4-5 пъти дневно, но внимавайте да не прекалявате с калориите. По този начин хем ще ядете по-често, хем няма да прекалявате с храната.

Пийте вода всеки път, когато ви се припуши. Течностите ще прочистят организъма ви, ще спомогнат за по-добра обмяна на веществата и следователно ще попречат на натрупването на излишни килца.

В самото начало избягвайте да се събирате твърде често на по питие с приятели - алкохолът и ядките са много калорични. Опитайте се да избягвате компании, в които се пуши, защото те ще ви предизвикат и вие няма да устоите на изкушението да не запалите.

Има и едно упражнение, което спомага за притъпяване на апетита и нуждата от пушене - ускореното дишане. Щом почуствате глад или пък ви обземе желание да запалите цигара, започнете в рамките на няколко секунди да дишате по-бързо, сякаш сте запъхтени от дълго тичане.

Отварите от доста растения подтискат апетита. Що се отнася до хомеопатията, тя дава много добри резултати.Трябва да се консултирате с лекар-хомеопат.

Има ли значение моментът, в който спираме цигарите?

Да, трябва да спрете тогава, когато се почувствате готови. Трябва вие самите да го искате, а не да го правите под натиска и принудата на околните.

Не се опитвайте да откажете цигарите в период на стрес, ваканция ... Кой е най-подходящият момент, ли? Докато работите, когато сте потънали в работа, но и когато не сте подложени на голямо напрежение.

Вярно ли е, че пушенето е по-вредно за жените, отколкото за мъжете?

След дълги и задълбочени изследвания се оказа, че това твърдение е напълно вярно.

То се дължи на различните по вид хормони в мъжкия и женския организъм. Именно хормоните правят жените по-предразположени към развитие на рак на белите дробове.

Важно е да знаете, че комбинацията от цигари, кафе и противозачатъчни причинява сърдечно-съдови заболявания, поява на флебити и предизвиква смущения в менструалния цикъл.

 

Източник: tialoto.bg

нагоре

КоментариДобави Коментар

нагоре

Винени страници

Спечели награди от Винарна Свищов

В разгара на летния сезон Винарна Свищов ще изненада всички ценители на хубавото вино

За дома

Как да направим една стая да изглежда по-голяма?

Когато имаме нужда от малко повече пространство, ето как да създадем илюзия за такова в една стая!

Астро кутия

Мъжката изневяра според зодията

Овните и Везните са сред най-големите кръшкачи

Съветите на д-р Папазова

Тибетските капки - универсална рецепта за пречистване

Тибетските капки имат мощно имуностимулиращо действие, пречистват организма от токсини и свободни радикали

Душевна работилница

Сръднята - любимото изкушение на суетата.

Как е възможно Бог да живее в някой и той да се обижда? Обижда ли се, Бог не живее в него. Каквато обидна или лоша дума да ви кажат, разложете я, както химикът разлага съединенията, извадете горчивите и отровни елементи от нея и оставете само ония, които са необходими за Вашето развитие. Това значи да служи човек на Бога с Дух и Истина. Бъдете алхимици в живота, да превръщате лошите и обидни думи.

Най-ново в Woman.bg

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се