Консултирахме се с трихолог, диетолог и фризьор, за да ви дадем експертни съвети за пускане на дълга коса за кратко време.

Съвети от фризьора:



* Ползвайте шампоани за ежедневна употреба, съобразени с вашия тип скалп. Важно е мастните жлези да функционират добре и да не се запушват. Ползвайте балсами, маски и масла, които не изискват измиване - те ще защитават косата ви през целия ден и ще предотвратят увреждането й.

* Веднъж на 6 месеца задължително ползвайте специални шампоани за стимулиране на растежа, които ускоряват метаболизма в корените на косата. За допълнително подхранване прилагайте укрепващ тоник или серум.

* Задължително трябва да подстригвате връхчетата на косата поне веднъж на 3 месеца, за да не се цепят и да не изтъняват.

* Добре е също така да се погрижите за менюто си. Храната ви трябва да е добре балансирана, качествена, да съдържа достатъчно белтъчини, които са основен строителен материал за космите.

Съвети от трихолог:



* Много жени ползват за ускоряване на растежа домашно приготвена маска със синап. Пробвайте я и вие - тя е чудесно средство за подхранване на кожата на главата. Съветвам ви да добавите в маската мед, защото той съдържа редица микроелементи, подхранва отлично кожата и има противовъзпалително действие. Синапът може да изсуши косата ви, затова включете в маската и зехтин. Той е полезен не само за лицето и тялото, но и за кожата на скалпа, тъй като има силен овлажняващ и подхранващ ефект.

* Косата расте със средна скорост от 1-2 см. на месец. С помощта на стимулиращи растежа средства и процедури можете да увеличите цифрата до 2-2.5 см. на месец.

* Яжте повече плодове и зеленчуци, семена и ядки, лисни зеленчуци, млечни продукти. За растежа на косата важна роля играят белтъчините - яйца, риба, месо. Не забравяйте ежедневно да консумирате зехтин и ленено масло.Те са богати на мастни киселини омега 3, 6 и 9.

* Много е важно да пиете достатъчно вода - не по-малко от 1.5 л. на ден. При желание можете да включите в менюто си и витаминно-минерални комплекси или хранителни добавки за стимулиране растежа на косата.

Съвети от диетолог:



* Обърнете внимание на съдържанието на витамини и определени микроелементи в ежедневното си меню. Преди всичко витамини А, Е и от група В, C и D. Ако обаче планирате да забременеете, не злоупотребявайте с витамин А.

* В менюто ви непременно трябва да има зеленчуци, особено моркови, зеле и цвекло, както и плодове - цитрусови, ябълки и грозде. Старайте се да консумирате повече млечни продукти.

* За жалост за да поемете пълноценно всички необходими на организма витамини и микроелементи трябва да поемете над 5000 ккал на ден. Затова не пренебрегвайте витамините "на хапчета". Най-важното е да са произведени от изпитани фирми с добра репутация.

* Косата е крайно чувствителна към цинка и страда дори и от най-лекия му дефицит. Цинк се съдържа в достатъчни количества в тиквеното семе, фъстъците, мидите, телешкото, агнешкото и шоколада.