Понякога се случва така, че връщайки се назад във времето, си казваме: "Аз още в началото знаех, че този не е правилният мъж за мен, но..." и се самосъжаляваме.

Въпреки всичко, ние се водим по сърцето и често попадаме на мъже, които физически ни привличат, но не притежават онова, което търсим в духовен план.

Сайтът Phychology Today дава интересен поглед върху това как да се влюбваме в правилните мъже - онези, които отговарят на нашите потребности, вместо в онези, които тялото ни предпочита.

Съвети дава Кен Пейдж - психоаналитик и лектор от Ню Йорк, специализира в темата за търсенето на интимност.

Ситуация: Винаги, когато влезете в стая с много хора, има един точно определен човек, който ви привлича от пръв поглед. Започвате да излизате с него и се оказва, след месеци, че той притежава сходни негативни качества с предишното ви гадже. Защо се случва така и как да се справите?

Обяснение:

Вярвате или не, умът ви сканира онези физически характеристики, които харесвате най-много в противоположния пол. Това включва както тембър на гласа, така и бръчки на слепоочията, но и мускули, отсъствие или наличие на брада, или пък цвят на косата.

Ние се чувстваме привлечени от хора, които имат сходни качества с нашите родители. Повечето хора са имали проблеми в деството, свързани с обида, неразбирателство, предателство или проявено към тях насилие.

Пример: ако сме имали емоционален проблем с баща си, ще ни привличат хора със сходни качества (може да са както положителни, така и отрицателни), защото на подсъзнателно ниво искаме да "оправим нещата", искаме да му се харесаме, да изтрием обидата от собственото си его. Да си кажем мислено: "мина време и поправих тази грешка".

Можете да гледате на привличането като спектър от емоции. На най-високото място стоят тези, които ви привличат моментално - с физически данни, но и с начина, по който разсъждават. На средата са онези, които не харесвате от пръв поглед, но виждате потенциал - привличане, което може да дойде в по-късен етап, надявате се вътрешно. На най-ниското стапало са онези, които знаете, че можете да имате без много усилия.

Повечето хора избират партньор от третия тип, защото е сигурен и защото е "най-лесно", в резултат на което с времето страстта намалява и започват проблемите в брака/връзката.

Тези от нас, които се целят към първия тип представители на противоположния пол - на най-високото място, е възможно да бъдат сингъл с години. Те трудно се примиряват с недостатъците и имат най-голяма нужда от това да се харесат, да докажат на себе си и на партньора (чийто прототип е член от семейството от миналото), че вече са се поправили.

Както сами можете да се досетите, хората, които избират партньор от втория тип(по-срадата на спектъра на емоциите), имат най-успешните връзки. В тези случаи за нас е най-трудно да "дадем шанс", защото не можем да разпознаем връзка с потенциал от "просто поредната забивка".

Как да се справим с това, очаквайте отговора в следващата статия