Автор
Woman.bg

Как да се справите с ръждата в и извън дома ви

Близката среща на дома ви с ръждата може да има доста неприятни последици, особено ако не й обърнете внимание навреме. Добрата новина е, че сами можете да се справите с нея, стига да е хваната в ранен етап на развитие. Лошата е, че може да покоси почти всичко–прозорци, тръби и въобще всички метални предмети, изложени на прекомерна влага.

В случай, че корозията е засегнала своя обект по-сериозно, вероятно ще трябва да се разделите с него, макар че понякога намесата на специалист би могла да предотврати това. За целта потърсете професионалист, което няма да ви струва нито лев, а и е сигурна стъпка към справянето с ръждата веднъж завинаги.

Какво можем да постигнем сами?

Ако все пак опитате да се разделите с ръждата сами, първото, което трябва да направите, е да я отстраните от металните повърхности, които е обхванала, като парапети, тръби, прозорци и други. На помощ в изпълнението на тази задача идват добрата стара телена четка или абразивната хартия, с които да изтъркате металния предмет. За по-лесен и бърз резултат можете да използвате и шлайфмашина, като не забравяйте да правите интензивни движения, за да не повредите метала отдолу.

В случай, че ръждата е по-упорита, можете да използвате лимонена киселина, оцет или други препарати за премахването й, предлагани на пазара.

Виж още: Как сами да отпушим канала на мивката

Помощ директно от кухнята

Всяка домакиня знае, че някои готварски продукти могат да се прилагат ефективно и извън кухнята. За справяне с ръждата съветваме да използвате доматен сок, кола, сол и сок от лайм или сода за хляб и лимонов сок. Принципът е сходен при всеки от тези продукти-нанасяте върху гъба и с леки кръгообразни движения третирате ръждясалия участък. Оставяте да престои няколко минути и след това подсушавате със суха кърпа.

Според някои специалисти(ки) е добре, преди да изтъркате ръждивата обвивка, да накиснете предмета в парафин за няколко часа. Независимо на кой метод се спрете, не забравяйте да поставите ръкавици. Те ще ви предпазят от наранявания и евентуални инфекции.

Важно при използването на химикали

За обработката на металните повърхности с фини декорации, които телената четка би повредила, препоръчваме да използвате химикали. Бъдете внимателни при употребата им, тъй като те често са на основата на фосфорна киселина, която неутрализира ръждата. Затова винаги носете ръкавици, защитни очила и медицинска маска за лице. Нанесете с четка препарата, изчакайте известно време ръждата да се втечни, след което лесно ще можете да я премахнете. Вариант е и първоначално да нагреете металното изделие с малка горелка.

Идва ред и на боята

Виж още: Да наемем ли професионалист или да се справим сами с ремонта

След като отстраните ръждата, подсушете мястото и го подгответе за боя с помощта на грунд като можете да потърсите на пазара и конкретно специализиран за борба с ръждата. Той е подходящ най-вече за външни метални предмети, които често са обект на прекомерна влага. Що се отнася до боята, макар да се предлагат бои, с които можете просто да покриете металната повърхност, препоръчваме първо да премахнете ръждата от нея с някой от горепосочените методи. Макар да е по-трудоемко, това ще ви гарантира дълготраен резултат.

Докато сме на темата "боя", не можем да пропуснем ефекта от т. нар. преобразувател на ръжда. Той работи на принципа на химикалите като създава предпазна обвивка върху вече ръждясалата повърхност. Така тя ще бъде много по-трудно забележима, но специалистите предупреждават, че боята не се задържа дълго върху него и затова не е препоръчителен вариант, макар да е изключително лесен за нанасяне.

Тези няколко стъпки със сигурност ще ви помогнат да овладеете положението с ръждата в дома си, но в случай, че имате нужда от професионална помощ в борбата с нея, направете безплатна заявка в MaistorPlus. Така ще разгледате оферти от различни специалисти и според желанията и бюджета си, ще изберете точния майстор за вашия проект.