Ендометриоза - болезнен цикъл и хронични болки в долната част на корема са обичайните симптоми

Ендометриозата е едно от заболяванията, което може да доведе до безплодие. При него маточната лигавица се разраства извън маточната кухина. Ендометриални клетки могат да се открият по други органи в таза - пикочния мехур, дебелото черво, яйчниците или яйчниковите тръби. Възможно е тази тъкан да се разпространи по стената на влагалището и червата. Макар и рядко са наблюдавани отделни участъци дори в белите дробове и мозъка. Ендометриалната тъкан, образувана на неправилно място, участва в цикличните промени на матката. Това води до твърде болезнен цикъл, съпроводен със силни болки в таза. Заболяването е причина жената да не може да зачене заради липсата на овулация.

Среща се при около 10% от жените в репродуктивна възраст. Рискови фактори за развитието на ендометриоза са възрастта, нaднормено тегло, менструални нарушения, има и генетична предиспозиция. Страдащите от ендометриоза по-често развиват и автоимунни заболявания, например ревматоиден артрит.

Традиционната медицина използва за лечение методи като лапароскопско отстраняване на ендометриалното огнище и хормонално лечение с гестагени. Хормоните се дават, за да провокират преждевременна менопауза. Оперативното отстраняване не може да елиминира всички клетки. Рискът от повторна поява на ендометриоза достига до 15%.

Но има и различни начини за подход към този проблем, които са по-щадящи към женския организъм и са насочени към третиране на корена на проблема, към причините за възникване на състоянието.

От гледна точка на китайската медицина ендометриозата, както и кистите по яйчниците, и миомата, се дължат на смущения в енергията Чи на черния дроб. При ендометриозата е нарушен не само енергийният поток, но и този на кръвта, което води до блокади и до този абнормален растеж на тъкани.

Женският организъм още в млада възраст до климактериума е регулиран чрез набавяне на изкуствени хормони като противозачатъчни, за лечение на акне, при болезнена менструация, при проблеми с щитовидната жлеза, като терапия при настъпването на менопуза. Те обаче не могат да се разградят по начина, по който се усвояват в организма естествените, и се превръщат в токсини. Приемането на хормони за продължителен период се отразява върху задържането на Чи енергията в черния дроб. Те са една от основните причини за ръста на заболяването в 21 век, както и псевдохормоните от околната среда.

Ксеноестрогени навлизат в организма чрез приема на храни като месо и млечни продукти поради съвременните методи на производство на хранителната индустрия (третиране с хормони и антибиотици). Намират се навсякъде около нас - в почвата, водата, въздуха, храната, в предмети и опаковки от домакинството. Тези субстанции действат в организма подобно на хормона естроген и объркват ендокринната система.

Съветите на Ангелика Волфскийл включват една цялостна промяна в начина на живот и в храненето, както и лечебни схеми за изчистване на организма на клетъчно ниво и връщането на здравословен баланс.

Препоръки за хранене. Болните от ендометриоза трябва да се откажат от месото, млякото и млечните продукти. От менюто трябва да се премахнат също пшеницата и всички продукти, съдържащи глутен, свързан с възпалителните процеси в организма. Като заместител на хляба, може да се прави хляб от елда, има също комбинации от нахут, просо и др. Подходящи храни са: киноа, амарант, кафяв ориз.

Консумирайте много пресни плодове и зеленчуци, студенопресовани масла (нощна иглика, ленено масло или зехтин). Богатите на фибри храни помагат за изчистването на токсините и елиминирането на излишъка от естроген. Много полезни са всички видове зеле, броколи, репички, защото са богати на глюкозинолат. В пресния и стар лук, праза има друго полезно вещество - сулфид. Продуктите, богати на каротиноиди, са моркови, кайсии, домати, някои видове тиква. Зеленчуци като броколи, карфиол, спанак, лук и др. са ценни заради съдържанието на субстанции, които помагат за балансирането на нивата на естроген в организма. Антиоксидантите (полифеноли) можете да си набавите чрез червено вино, ябълки, малини и боровинки. Бобови, картофи, пшеница и ръж са богати на протеаза инхибитори. Полезна е и мазната риба (омега-3 мастни киселини).

Шуслерова терапия за успокояване на възпалението на маточната лигавица:

Сутрин – 5 табл. от сол №4 калиев хлорид, разтворени в чаша вода;
На обяд – 5 табл. сол №11 силицея, разтворени в чаша вода;
Вечер – 5 табл. сол №9 натриев фосфат, разтворени в чаша вода.

Тази комбинация трябва да се приема в продължение на месеци, за да се постигне траен ефект.

Сол №4 въздейства върху лигавиците и укрепва тази на матката. Дава се като допълнение към противовъзпалителни препарати, когато заболяването заплашва да стане хронично, затова помага и при ендометриоза. Сол №9 регулира киселинността на тъканите, а оплакванията при ендометриоза се засилват при повишена киселинност на организма. Сол №11 има регулиращ ефект върху лигавиците.

Правилното хранене и Шуслеровата терапия заедно с повече физическо движение, методи за отпускане и релаксация помага за овладяването на симптомите. Двигателната активност помага за повишаване на нивата на ендорфини – естествените болкоуспокояващи на организма. Масажи, кални бани и йога са още една добра мярка за симптоматично лечение.

Хомеопатията, физикалната, ензимната, микробиологичната и фитотерапията предлагат допълнителни възможности за лечение. Акупунктурата и традиционната китайска медицина също могат да помогнат.

Ако имате наднормено тегло, отслабнете! И се откажете от тютюнопушенето!