Автор
Woman.bg

Как да се справим с подпухването или подуването на корема

Доста често се чувстваме подпухнали или подути. За съжаление това е често срещано явление при нас жените и може би и вие сте го изпитали вече.

Проблемът обаче може да идва от там, където най-малко очакваме. Разберете кои неща водят до подуване на корема и се постарайте да ги избягвате.

Има някои сурови храни, които са по-обемисти, отколкото техните готвени варианти. Вместо чаша сурови моркови опитайте варени.

Косумирайте по-малко сол. Водата се привлича от солта и организмът на жените е склонен да задържа вода след консумиране на солени храни.

Внимавайте да не прекалите с въглехидратите. Когато тялото ни складира въглехидратите, то ги съхранява под формата на гликоген, но за всеки грам от него са нужни около 3 грама вода. Това значи, че колкото повече въглехидрати консумираме, толкова повече вода ще задържаме.

Внимавайте с храните, които образуват газове. Би трябвало да ви е ясно, че те причиняват подуване. Някои от най-честите виновници са броколи, зеле, лук, чушки, цитрусови плодове, бобови култури, карфиол и други.

Четете още: Необвързаните жени имат по-добър сън

Внимавайте със заместителите на захарта. Те често се срещат в сладките без захар, в различни закуски и дори в енергийните барове. Захарните алкохоли причиняват газове, подуване (най-вече на корема) и понякога дори диария.

Внимайвате с дъвките. Да, не се учудвайте, те също могат да доведат до подпухване.

Внимавайте с пикантните храни, тъй като могат да раздразнят стомаха и да причинят подуване.

Внимавайте с пърженото. Пържените мазни храни се смилат по-бавно и ни карат да се чувстваме издути.

Пътуване със самолет. Това сигурно ви звучи нелепо. Налягането на въздуха при висока надморска височина причинява натиск, който разширява телесните кухини с около 25%, а това също води до подуване.

Липсата на сън също е основна причина за подпухването. Трябва да спите поне по 7-8 часа на ден. Достатъчният сън дава възможност на храносмилателния ви тракт да функционира правилно.

Четете още: Вивиан Уестууд вярва, че зеленчуците лекуват заболявания