Всички прически, свързани с повече манипулации - къдрене, боядисване и т.н., както и лошото хранене са основни причини за окапването на косата, твърдят специалистите.

Но ако редовно, а не само когато сме в настроение, се грижим за своята коса, можем значително да подобрим нейното състояние.

Съществуват прости методи, които можете да опитате, преди да се решите на драстични процедури.

Масажът например засилва кръвообращението около фоликулите и по този начин подобрява тяхното хранене.

Рецепта за сух ежедневен масаж: наведени над ваната енергично разтривайте главата си със суха затоплена хавлиена кърпа. Веднъж седмично ефектът може да се засили като втриваме в косата с кръгови движения леко затоплен зехтин или друго масло.

Маслата
могат да се редуват със сок от лук, чесън или лимон - техните биологични компоненти ще заздравят косата. Тя се завива със затоплена хавлиена кърпа и се измива след не по-малко от половин час. Водата не трябва да бъде много гореща, шампоанът и балсамът е по-добре да се използват поотделно, а не “две в едно”. Изсушаването трябва да става без сешоар.

Четете още: Какво говори прическата за характера на жената

Отделяйте повече време за разресване на косата. По този начин кожната мазнина се разпределя по цялата повърхност на главата и косъмът става по-здрав и с по-силен блясък. Медът, бирата, отварите от коприва, бреза и други растения са не по-малко полезни от фирмените препарати за коса.

За да бъде косата красива и здрава, тя се нуждае от сяра (97% от косата се състои от кератин - вещество, съдържащо сяра). Именно сярата придава блясък и здрав вид, а кожата става по-еластична и жизнеспособна. Много сяра се съдържа в тиквичките, лука, кайсиите, картофите, зелето и малините.

На косата е необходима и храна, богата на белтъчини. Месото, рибата и кашкавалът трябва да се консумират със зеленчуци, които ускоряват разграждането на белтъчините.

Анансите също помагат при борбата с косопада. Те съдържат бромелаин - фермент, който отстранява подкожните уплътнения, затрудняващи растежа на новата коса.

При рядка или оредяваща коса специалистите съветват да се ядат повече тиквени семки и слънчоглед, както и всички други храни, които съдържат голямо количество цинк. Четири яйца седмично също ще ни помогнат да се справим с проблемната коса.

Не много вкусен, но много полезен е коктейлът от 2 с.л. суха мая и половин чаша мляко, употребяван всяка сутрин. Яжте също повече зеленчуци и плодове с кората, съветват от zdrave.bg От витамините най-полезни са тези от група В - те едновременно заздравяват косата и намаляват стреса, който има пряко отношение към косопада.

Четете още: Най-скъпите аксесоари за коса

Окапването на косата често се дължи и на ендокринни нарушения. Такива промени в организма провокират нарушения в баланса на мъжките и женските хормони, а това се отразява на косата.

Съвет: Изчакайте. След 2-3 месеца състоянието на косата ви би следвало да се подобри. Ако няма промяна, направете си кръвен анализ. Окапването на косата може да бъде признак и на захарен диабет. Стресът, хроничният запек и шийната остеохондроза също са причини за окапването на косата. Трябва да приемате повече целулоза, вода и да се занимавате с повече спорт.