Повечето хора пият много малко вода. Всички утоляваме естествената си жажда със сладки газирани напитки, чай и кафе.

А водата прочиства организма, помага му да усвоява повече витамини и минерали от храната, ускорява отслабването и предотвратява чувството за умора (което често се опитваме да преборим с ядене). Предлагаме ви няколко прости метода да се научите да пиете повече вода.

1. „Вържете“ водата към определени действия. Сутрин след събуждане поемете поне три глътки вода. Когато сядате пред компютъра или готвите нещо, оставете си бутилка или чаша вода покрай вас и пийте. Пийте вода, преди да излезете от вкъщи и когато се прибирате вкъщи. Взимайте си на пътувания и разходки малка бутилка вода.

2. Правете си смески – 100 мл. фреш от портокал (или от праскова) с 1 супена лъжица сок от лайм и 100 мл. газирана вода. Постепенно започнете да замествате газираната вода с негазирана – тя е по-полезна за стомаха и червата.

Четете още: Сладките нещо, от които не се пълнее толкова

3. Ден след ден увеличавайте количеството вода в напитката. За вкус можете да добавите портокалов лед – просто замразете на кубчета вода с прясно изстискан сок от портокал или лимон (1 към 1) и резен червен портокал.

4. Сипвайте си по малко вода в чашата – по-добре е да пиете по няколко глътки, отколкото насила да обърнете на екс цяла чаша.

5. Оставете си вкъщи на видно място кана с вода и красива чаша.

6. Ако час-час и половина след ядене пак се чувствате гладни, това най-вероятно е жажда. Пийнете си вода.

7. Яжте повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – портокали, манго, ябълки, краставици, домати, диня, праскови, патладжани, пъпеш. Постепенно ще свикнете с количеството поемани течности и ще започнете да пиете чиста вода с удоволствие.

Четете още: Златните правила на Петър Дънов за здравословно хранене

4. свойства на водата, които не всеки знае:

* Водата ни пази от вируси – в овлажнено гърло антителата са активни.
* Водата облекчава мигрената.
* Водата намалява артритните болки, тъй като в ставите действа като естествена смазка.
* Ако организмът е обезводнен, кръвта става гъста и с повишено киселинно съдържание. Това вдига нивото на „лошия“ холестерин и може да навреди на кръвоносните съдове.