Автор
Woman.bg

Как да се грижите за велурените си дрехи и аксесоари

Велурът безспорно е изключително красив, но при това и ужасно капризен материал. Не е трудно обаче да запазите велурените изделия в добро състояние поне два сезона. В тази статия ще ви разкажем как да се грижите за тях, за да ви служат по-дълго.

Смята се, че велурените дрехи не бива да се носят всеки ден - защото материалът бързо се изтърква и губи представителния си вид. Но това не е вярно - състоянието на велура зависи от това как се грижите за него.



Първото и най-важно правило е - не спестявайте от защитни средства за велур. Промазките и боите за велур, които можете да намерите по магазините, наистина са способни да запазят първоначалните цвят и текстура на кожата, особено ако става въпрос за обувки. Най-важното е да подберете правилно средството и да го ползвате по предназначение, спазвайки инструкцията на опаковката.

Веднъж или два пъти месечно дрехите и чантите от велур трябва да се почистват със специална четка - така ще отстраните праха и повърхностните замърсявания, а власинките по повърхността ще възстановят мекотата си и няма да се слепнат на местата, където кожата се търка. Ако не разполагате със специална четка за велур, ползвайте обикновена четка с не много твърд косъм или дори четка за зъби.

Велурените обувки трябва да се чистят още по-често, най-добре всеки ден. Освен това е важно формата им да се поддържа с поставяне на уплътнители, когато не ги носите.



Не е желателно да перете изделия от натурален велур, дори ако става въпрос за ръчно пране в хладка вода. За сметка на това изкуственият велур може да се мие с топла вода и да се пере на ръка с малко количество прах за пране.

Имайте предвид, че велурът на нова дреха може да оставя по вас леки следи като от прах. Тези частици се образуват при обработката на кожата и не винаги се почистват напълно. Можете да ускорите процеса, ако минете дрехата с прахосмукачка с насадка-четка за прахосмучене на килими.



По-специалните зони като яка, ръкави и джобове на велурените дрехи трябва от време на време да се натъркват с парче чист гумиран плат или груба гъба, за да не започнат да лъщят. По същия начин можете да отстраните петна, останали след дъжд. Изтърканите сгъвки могат да се освежат с помощта на много фина шкурка.

Мокрите кожени или велурени друхи трябва да се сушат на закачалка - на стайна температура или на открито, но в никакъв случай с помощта на нагреватели.

Сухите дрехи от естествен велур при нужда могат да се изгладят с ютия, но само на минимална температура, от обратната страна и през слой сух копринен плат. След това велурът трябва да се мине с груба четка, за да бухнат власинките.

Съхранение на велурени дрехи

Велурените изделия не обичат слънче и влага. Под въздействието на преки слънчеви лъчи губят първоначалния си цвят, а при висока влажност могат да получат червеникави петна. Затова е добре да съхранявате велурените си дрехи и аксесоари на тъмно, сухо и проветриво място.



Горните дрехи от велур е добре да се съхраняват в калъфи от "дишащи" естествени материали. На чантите и обувките обърнете особено внимание, за да не пострада формата им при продължително съхранение в шкафа. Можете да ги предпазите от деформиране с помощта на вътрешни уплътнители или като просто ги натъпчете с опаковъчна хартия. Не е препоръчително да ползвате за целта вестници, защото печатарското мастило може да остави следи по кожата.

Чантите е най-добре да се оставят да висят, например на кукички на вратата на гардероба. В никакъв случай не ги оставяйте в пластмасови кутии или найлонови пликове. За съхранение на велурени обувки и чанти ползвайте чували от естествени материали или обикновени памучни калъфки за възглавница.

"Бърза помощ" за велура

Най-добре е да не експериментирате с радикални народни средства и да не чистите велура с мляко със сода или утайка от кафе. Резултатите могат да бъдат плачевни.

Специалните средства за почистване на велур са наистина ефективни и ще ви помогнат да запазите велурените си вещи в приличен вид за по-дълго.



Ако нямате възможност да дадете дрехите си на химическо чистене, пробвайте следните изпитани и безопасни домашни методи:

* Леки замърсявания могат да се премахнат с мекото на хляба или с бяла канцеларска гума. Просто изтъркайте замърсената повърхност, без да натискате твърде много.

* Ако на чантата или якето ви се е залепила дъвка, приберете дрехата във фризера или в камерата на хладилника за час-два. Втвърдената дъвка ще се отстрани по-лесно. Не забравяйте после да изчеткате мястото.

* Петна от сладолед или вино можете да отстраните с помощта на студена вода и течен перилен препарат за вълна. За целта добавете в чаша вода няколко капки от средството, напоете със сместа гъба и с внимателни кръгови движения обработете петното до пълното му изчезване.

* Ако велурената ви дреха се е намокрила в дъжда, подсушете я внимателно с хавлиена кърпа и я окачете да съхне на стайна температура.

* Петната от сол се премахват с помощта на бял винен оцет. Разредете го с вода едно към едно и го нанесете на четката за велур.

* Калта е най-добре да се остави да изсъхне. После я почистете с четка с твърд косъм.



* Мазните петна можете да отстраните с помощта на талк - поръсете замърсените места и оставете талка да попие мазнината за няколко часа.

* Захабена велурена дреха може да се освежи с помощта на пара. Подръжте изделието над тенджера с кипяща вода за няколко минути, после изчеткайте кожата и тя ще стане като нова.