Знаете ли, че на всеки две минути всеки пациент във Великобритания получава диагноза рак (на гърдата, простатата, белия дроб и рак на дебелото черво и т.н.). Това е шок не само за него, но и за близките и приятелите му. Ето 7 неща, които трябва да знаете, ако ви се наложи да се грижите и да бъдете опора на такъв човек:

1. Помолете за помощ, преди да имате нужда от нея

Не случайно хората са казали – споделената мъка е половин мъка. Не се плашете да потърсите помощ, да споделите, да разкриете тревогите и опасенията си пред близки, роднини или приятели, ако ви се наложи да се грижите за човек, болен от рак. Приемете, че това е едно ново предизвикателство в живота ви, с което вие ще се справите и преборите много по-лесно и безпрепятствено, ако го споделите. Мълчанието само може да задълбочи болката и безпокойството и да ви накара да се чувствате депресирани в компанията на болния човек – независимо дали става дума за близък, роднина, партньор или просто приятел. Не стойте спокойно, ако практически задачите стават все по-трудни – например ако ви се наложи да му помогнете да се премести от едно място на друго, да го изкъпете или съпроводите до тоалетната, не се притеснявайте да потърсите помощ, да прочетете предварително какво трябва да направите в подобни ситуации. Ако не сте добре обучени или не разполагате с адекватна подкрепа или специализирана помощ, и ви се налага да се грижите от дома си, проучете и се подгответе по-отрано, за да дадете оптимално най-добрите грижи, които зависят от вас.

2. Никога не подценявайте силата на една папка

Документите вероятно са последното нещо, за което мислите, когато чуете диагнозата рак. Но не забравяйте, че организацията в един такъв момент е от съществено значение вие и човека, за когото се грижите, да се чувствате максимално пълноценни и спокойни. Отделете на едно място всички важни телефонни номера, на друго – часа на услугите и посещенията при лекар, на трето – списъка с въпроси, които ви изникват неминуемо в процеса на обгрижване и т.н.

3. Мислете напред, когато става въпрос за финансиране

Когато чуете диагноза рак, не изпадайте в паника. Ще ви се наложи да преобърнете досегашния си бюджетен план. Подгответе нов такъв, помислете за здравословните храни, на които трябва да започнете да набляга онкоболния, включително за хранителните добавки или разходите по транспорта. Споделете с приятели. Не се срамувайте да поискате финансова подкрепа от тях. Самите вие ще останете впечатлени колко много хора ще откликнат.

4. Това не е просто "умора"

Болният има нужда от повече почивка. Времето, което той ще прекарва легнал или седнал, ще зачести. Ето защо е добре да оборудвате стаята така, че той да има бърз и лесен достъп да отмора. Освежете помещението, влейте уют и настроение в него, поставете нови завеси или щори, сложете повече цветя, не дръжте мобилното устройство наблизо, когато болният си почива. Създайте обстановка, която да гарантира оптимален комфорт и възможност за пълноценна релаксация.

5. Комуникацията е ключът

Когато се грижите за онкоболен, не забравяйте, че и той е човек и изпитва огромна нужда от социални контакти и комуникация. Общувайте с него, разказвайте му интересни и забавни истории, усмихвайте му се, вливайте в него колкото се може повече топлота и добро настроение. Бъдете психолог, научете се да го изслушвате, давайте му възможност да ви споделя какво го мъчи и какво го радва.

6. И болногледачите се нуждаят от подкрепа

Да си болногледач понякога е много трудно, често пъти хората, които отдават времето и емоциите си на човек, болен от неизлечима болест, могат да изпаднат в депресия и потиснати мисли. Това може да се усили още повече, ако болният е ваш близък. За да се държите на ниво и да избегнете риска от подобни състояния, запишете се в група за болногледачи. Запознайте се с повече хора, които подобно на вас имат роднина или близък с онкозаболяване. Това ще ви помогне по-лесно да приемате нещата такива каквито са, да бъдете по-силни, да споделяте, да разменяте опит, да запазите кураж, да имате повече вяра и надежда.