Автор
Woman.bg

Как да разпознаем и избегнем Манипулаторите?

Продължение на темата „Жертва или Господар“.

За да избегнем позицията на Жертва трябва да се научим как да разпознаваме Манипулаторите. Как да избягваме техните похвати и да отреагираме в такива ситуации? Понякога манипулациите са умишлени, друг път не. Като начало е нужно да се научим да ги разпознаваме в ежедневието си. Често те произхождат от най-близките ни хора. От най-честите ни контакти. Важно е да запомним, че се случват, само защото ние го позволяваме.

Като въведение, ето още малко информация за автора на книгата „Бъди господар на живота си“:

Дейл Карнеги се опитал да влезе във футболния отбор, но треньорът не го приел поради малкото му тегло. В този период у Дейл Карнеги започнал да се развива комплекс за малоценност – комплекс, който би могъл да попречи на проявяването на истинските му способности. Майка му, разбирайки това го посъветвала да вземе участие в дискусионния кръжок, считайки че опитът за изказване в този кръжок може да му създаде увереност в себе си и признание от страна на другите, от което той така се нуждаел. Той послушал майка си и след няколко опита бил приет. Това събитие се оказало повратен момент в неговия живот.

Той е отказал да приеме един неуспех като оценка за неговата личност. Бил е решен да развие себе и да следва мечтите си, независимо от мнението да околните и неблагоприятните фактори.

В книгата си той ясно описва как действат манипулаторите. Как се възползват от хора, склонни да се чувстват като жертви.

Подбрала съм 15 цитата, които могат да обострят вниманието ни и да ни научат как да действаме:

1. Семейството е толкова трудна задача, защото членовете му често си мислят, че близките им са тяхна собственост, сякаш са инвестирали в тях спестяванията на целия си живот, както в акциите си, а това им позволява да прибягват до ВИНАТА, когато се наложи да дисциплинират непокорни родственици, оказали се „лоша инвестиция".

2. Работодателите и началниците често си мислят, че хората, които работят за тях, автоматически се отказват от човешките си права и се превръщаш в имущество.

3. Прекалената лоялност към работата - отказът от такива неща като личната ви свобода и семейните ви задължения в нейна полза - отваря друга голяма възможност за манипулиране на работното място.

4. Професионалистите и властниците ще ви уважават, ако спечелите уважението им, като любезно признавате професионализма им, но никога не проявявате страхопочитание към „свръхчовешкия" им статут и не им позволявате да ви манипулират по какъвто и да е начин.

5. Само паразитите няма да ви харесват, ако не им позволявате да живеят на ваш гръб. Тук „най-лошото, което може да ви се случи" е хората, които искат да ви използват, да престанат да ви харесват и да стоят надалеч от вас за в бъдеще.

6. Най-доброто оръжие на манипулатора е да ви изслуша и после да предложи точно обратното на това, което сте казали.

7. Отказът да разговаряте с хора и после да си тръгнете, щом те не искат да чуят онова, което им обяснявате съвсем ясно, е много резултатна тактика.

8. По правило отказвайте да плащате за лошо качество или недобро обслужване.

9. „Искаш ли да знаеш дали ме интересува това, което ми говориш?" Това ще обезвреди манипулацията, още преди да е започнала. Ако ви отвърне: „Интересува ли те?", кажете: „Не. Искам да говорим за това, което може да се направи сега."

10. Престанете да давате обяснения винаги, когато усетите, че това ви е неприятно. Напомняйте на себе си и на другите, че не сте длъжни да обяснявате поведението си пред никого и ако го правите, това е само защото така сте решили, а не за да удовлетворите нечии очаквания. След като научите хората да не очакват от вас да им давате обяснения винаги щом те поискат, ще престанат да настояват за такива глупави неща. Чувствайте се свободни да обяснявате поведението си, ако това ви е приятно, но ако се чувствате задължени да го правите, значи ви ръководят безразсъдни чужди искания.

11. Хората, които искат „да ви продадат вина" на определена от тях цена - тя обикновено се състои в манипулирането ви -ще се научат да не ви пробутват номерата си, щом няколко пъти се сблъскат с отказ. Ако искате, опитайте се да им обясните защо смятате комбинациите им за долнопробни, но не очаквайте само с приказки да ги накарате да престанат да ви пробутват стоката си.

12. Отстоявайте настроението, което предпочитате, кажете на хората, че нещастието им не се нуждае от вашата компания и обратно, попитайте дали според тях е по-добре в тъга да тънат двама души, вместо един - но в крайна сметка, бъдете готови да не обръщате внимание на такива унили настроения.

13. Не се поддавайте на първоначалните опити на манипулаторите да отхвърлят това, на което се опитвате да ги научите. Реакциите могат да бъдат крайни и в двете посоки. Някои хора могат да се разгневят и да вдигнат много шум, а може и да започнат да ви подкупват с подаръци и повече внимание, щом започнете да проявявате повече твърдост. Гледайте на всички такива реакции като на проверка и оставете времето да покаже дали ще продължат. Бъдете твърди в решимостта си, независимо от реакциите, които често ще сте в състояние да предвидите. Не след дълго другите ще разберат, че не се шегувате и ще се държат, както вие ги научите - с уважение.

14. Когато се сблъскате с хора които хленчат, прекъсват ви, спорят, хвалят се, мамят, досаждат или ви манипулират по друг подобен начин, можете спокойно да назовете поведението им с името му: „Ти току-що ме прекъсна." „Това вече го каза." „Оплакваш се от неща, които никога няма да се променят." „Много се хвалиш." Макар че тези тактики изглеждат жестоки, по същество те са прекрасни възпитателни средства, които показват на другите, че няма да бъдете поредната жертва на отблъскващото им поведение. Колкото по-спокойни останете и по-любезно изложите съображенията си, толкова по-малко време ще прекарате в ролята на жертва.

15. Не ви трябват победи над други хора, за да се владеете и да се реализирате. Само неудачниците имат потребност непрестанно да печелят, защото тази потребност предполага, че не могат да бъдат щастливи, ако не надделеят над някого. Ако не можете да бъдете щастливи, без да победите някого, значи този човек ви контролира и в крайна сметка губите вие, защото хората, контролирани от други хора, са психологически роби.