Продължение от част I

Можете да преодолеете този тип криза, ако се научите да гледате по-обективно на случващото се наоколо и в душата ви. Този подход тръгва от преоценката на чуждите представи за правилно и определянето на собствени идеи за това как точно трябва да изживеете живота си.

Всяка една мисъл, че сте неудачница, защото "още не сте..." трябва да се подложи на прецизен анализ:

* откъде идва тази мисъл?

* как ви звучи?

* съгласни ли сте с нея?

* наистина ли искате това, което "трябва" да направите?

* как ще се промени животът ви, ако реализирате това, което все още не сте направили?

* какво неизбежно ще жертвате за това "трябва"?

Този анализ понякога може да изкара наяве съвсем неочаквани неща. Например може да се окаже, че майчинството изобщо не е за вас и че напълно ви устройват бонусите, които ви дава съвместният живот с партньора. Или пък че не ви трябва стабилна работа, ами ви е по-важно да се чувствате свободни от йерархията в офиса.

Докато анализирате, обръщайте внимание на своите опасения и на чувството си за неувереност. Кризата е компас. Стрелката му винаги сочи зоната на вътрешното ви порастване, развитие. Трябва да пренасочите енергията, която в момента хвърляте по страданията си относно "все още не съм...". Насочете тези сили натам, накъдето сочи магнитната стрелка на кризата - към преодоляването на страховете, неувереността, незадоволеността.



На 30 съм, много съм постигнала, но...

Този тип криза според психолозите показва загуба на радост и удоволствие. За разлика от "още не съм..." този труден момент е свързан не с "трябва", а с "искам". Постиженията са налице, животът се движи по сигурни релси, дете има, кредитът се изплаща, кариерата върви добре, спестяванията се трупат. Но радостта от процеса липсва.

В този случай трябва да търсите източник на жизнена енергия, на емоционален подем. Мнозина биха си казали в отговор на този съвет "Добре! Как и къде да ги търся?". Отговорът е в себе си. В детските мечти, в нереализираните планове. Удоволствието, мотивацията и позитивните емоции се намират там, където е вашето "искам".



Изгубили сте енергията си, защото сте ползвали по-голямата част от нея за осъществяване на чужди програми или сценарии за успех. А тоест - да се омъжите, да родите дете, да направите кариера. Нещо от целия списък "трябва" все така не желае да се реализира. Затова сте развили недоволство от себе си. А докато не сте правили това, което искате, реализацията на "трябва" ви е изтощила и опустошила.

С този тип криза е най-добре да се преборите като с преумора - дайте си почивка. Не се нагърбвайте с нови задачи, преустановете изпълнението на поетите такива, забавете темпото и залегнете на дъното. Прехвърлете вниманието си от външния свят и социалните роли, които ви се налага да играете, върху вътрешния си свят и самите себе си.

Смятайте, че 30-ият рожден ден е 3:0 във ваша полза. Каква е ползата ще разберете сами след прецизен анализ на живота си. Имате предостатъчно време да си изясните нещата. Най-малкото до кризата на средната възраст, която ще ви връхлети най-рано след десет години.