Чудили ли сте се защо стоматолозите препоръчват миене на зъбите по 2-3 пъти на ден? Причината за този съвет за интензивна грижа за устната кухина е предотвратяването на поява на зъбен камък и задържане на плака по зъбите.

Плаката се описва като мек и лепкав филм, полепнал по емайла на зъба, който се натрупва вследствие на зле поддържана хигиена на устата.

Този лепкав филм е предпоставка за задържане на бактерии, което пък е основна причина за появата на кариес и заболявания на венците.

Прекомерното натрупване на плака с течение на времето се превръща в зъбен камък, който се премахва много по-трудно и е необходима намесата на зъболекаря ви.

Как най-лесно да се справите с натрупването на плака у дома, за да не се налага да тичате при зъболекаря?

Четкайте правилно

Правилното четкане е най-добрият начин да почистите натрупванията от плака. Истината е, че не е необходимо да се престаравате и да почиствате зъбите след абсолютно всяко хранене. Това дори би било вредно за тях. Трябва просто да го правите по правилния начин, чрез въртеливи движения, във всички посоки и до всички труднодостъпни места.

Зъбен конец

Употребата на зъбен конец не е предназначена само за да премахне остатъците от храна, заклещени между зъбите ви, този метод на почистване е важен и за премахването на плаката. Редовното почистване на зъбите с конец предпазва венците и емайла на зъбите от натрупване на плака, тъй като не позволява излишното задържане на хранителни остатъци.

Използвайте специална паста за зъби

Ако имате проблем с натрупването на плака по зъбите, може би трябва да изберете точния продукт. Опитайте флуорирана паста за зъби, която е много подходяща за защита срещу натрупване на плаки и образуване на зъбен камък.

Четете още: Содата за хляб = алтернатива на множество лекарства

Използвайте сода за хляб

Тя е груба и при прекомерната й употреба има опасност от увреждане на емайла. Но все пак, умереното й ползване е подходящо в борбата с натрупването на плаката. Изсипете малко сода за хляб в купа и потопете намокрената четка в нея така, че да полепне добре. Разтрийте нежно зъбите и изплакнете. Правете това не повече от 2 пъти седмично.

Яжте ябълки, дини и пъпеши

Тъкмо сега наближава сезонът на дините и пъпешите, а ябълки се намират целогодишно, така че – възползвайте се! Тези плодове имат способността буквално да изстъргват натрупванията по зъбите. Това ще повиши устната ви хигиена и ще подобри и дъха.

Източник: www.az-jenata.bg