Автор
Woman.bg

Как да познаем жертвата на домашното насилие?

Домашното насилие е един от най-страшните проблеми на нашето общество.

По данни на „Алианс за защита срещу домашното насилие” 29% от жените над 15-годишна възраст в България са малтретирани от партньорите си, като този процент в Европа скача на 33%. Със сигурност обаче цифрите биха били още по-шокиращи, ако всяка една от жертвите на домашно насилие, се осмели да сподели за проблема си.



Хиляди жени понасят безмълвно ужаса на този тормоз, затова е важно ние – в лицето на техните близки и приятели, да разпознаем сигналите за проблема и да съобщим на съответните органи. Много малко хора обаче са запознати с признаците, за които трябва да следим. В обществото масово се приема, че домашното насилие е само физическо и единствената следа, която оставя, са синините по лицето. Това обаче не е така – формите му са най-различни, а външните сигнали зависят изключително от възрастта и социалния статус на засегнатите. Общото между всички тях е принудителното ограничаване на личния живот, свободата или правата на жертвата.
За да даде ясна представа за насилието като цяло, основният партньор на кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие” предоставя информация за видовете прояви на домашно насилие и симптомите им.

Най-често срещаните форми на насилие над жени са няколко:

Изолация – контрол върху действията на жената - с кого се среща, с кого говори, какво чете и къде ходи. Насилникът ограничава ангажиментите, пощата, телефонните й разговори и др. Поведението, целящо изолация, държи жертвата зависима от партньора.

Финансов контрол – възпрепятстване на жената да работи. По този начин тя става финансово зависима от насилника, който й дава малка сума пари, изземва средствата й или управлява семейните спестявания. Прилагането на финансов контрол я прави зависима и уязвима.

Принуда – заплахи, чрез които насилникът подчинява жертвата. Могат да бъдат: заплаха, че той ще напусне жената; заплаха, че той ще се самоубие и др. Заплахата се използва, за да събуди страх у жената, че ако не се подчинява, ще се случи нещо много лошо с нея или близък.

Емоционално насилие – вменяване на чувство за вина и цялостна неудовлетвореност от себе си у жертвата. Това поведение включва ругаене, унижаване, дисквалифициране на жената пред приятели и семейство, обвиняване на жертвата за неща, които самият насилник е извършил и др. Емоционалното насилие лишава жената от самоувереност, прави я зависима и слаба, несправяща се и глупава.

Физическа злоупотреба – този тип поведение кара жертвата да прави това, което насилникът иска, чрез физическа разправа – бутане, удряне и др.

Най-често домашното насилие се отразява на жертвата в промяна на нейните нагласи и възприемане на света като цяло. Тя се затваря в себе си, изпитвайки апатия към всичко. Ниското самочувствие, саморазрушителното и антисоциално поведение, невъзможността за поддържане на пълноценни отношения са основните признаците, които се наблюдават у жертвата независимо то възрастта й. Специфичен признак при децата е бягството от вкъщи и злоупотребата с различни субстанции.

Децата са особено уязвима категория поради неспособността да оказват физическа съпротива. Липсата на социален и жизнен опит ги лишава от възможността да оценяват актовете на насилие като такива особено когато насилникът е близък роднина, внушаващ чувство за вина или насилието е ежедневие в семейството.

Данните са предоставени от „Алианс за защита от домашното насилие” – основен партньор в кампанията на AVON за борба с насилието над жени – „Говори открито срещу домашното насилие“. На сайта на организацията - http://www.alliancedv.org/ можете да откриете контакти на всички центрове, включени в нея и работещи за защита и превенция.



Включи се в кампанията, като закупиш благотворителен продукт от синята серия на AVON и качиш своя снимка с него на специалната Facebook апликация „Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” на страницата на AVON България - https://www.facebook.com/avonbulgaria. 100% от набраните средства тази година ще бъдат използвани за обзавеждането на кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие – част от Алианса. Контакти на всички центрове в рамките на организацията можеш да намериш на официалния им сайт: http://www.alliancedv.org/