Ако природата не ви е надарила с красиви скули на фотомодел, това не е болка за умиране – можете лесно да постигнете нужния ефект с помощта на грим. Просто следвайте нашите инструкции.

Руж-коректор

Един от начините да стесните визуално скулите е с добавяне на сенки на стратегически места. За целта е най-добре да ползвате кафяв руж със сивкав подтон – той ще се слее с цвета на кожата и ще елиминира обема от онези места, където го нанасяте. Не замествайте кафявия руж с бронзант или класически цветен руж – с тях няма да получите нито свежест, нито ефект на кожа с хубав тен. Можете лесно да намерите нужното средство във всеки ценови сегмент – от масовия пазар до лукса. Кафявата пудра често се пуска в комплект с контрастна светла. С помощта на двете можете лесно да увеличите или намалите обема там, където има нужда от това. Тъмният цвят свива, а светлият напротив, увеличава.

Лесно ще се ориентирате как да подчертаете скулите си с помощта на руж-коректор. Първо напипайте с пръсти костта на скулата – тя започва под слепоочието и свършва някъде на бузата. Най-дълбоката ѝ хлътнала част се пада някъде по средата – там лесно можете да поставите палеца си, обърнат хоризонтално. Точно това е нужното място – от тази точка ще започнете да разнасяте ружа.

Нанесете малко от него на четката (най-добре е да е скосена), изтръскайте излишните количества на опакото на дланта (иначе цветът няма да се разпредели равномерно), притиснете четката към избраната точка и размажете с леки движения, все едно рисувате слънце – от центъра наляво, нагоре и надясно. Добавяйте ружа постепенно, за да не се получат петна. Не натискайте силно четката – тя трябва да докосва кожата съвсем леко. Размазването е най-важният етап, можете да му посветите около две минути, но вложете старание – иначе може гримът ви да изглежда неестествено. Тежък и наситен контуринг се иска, само ако ще си правите селфи на ярка светлина. В реалния живот този тип грим стои смехотворно.

Можете да коригирате формата на скулите и с помощта на кремообразен руж-коректор. Нанасянето става на същия принцип като при сухия руж, само че с дунапренена четка или с пръсти. Една малка тайна – загрейте ружа в ръцете си преди нанасяне, така средството ще стане по-пластично и ще се размазва по-лесно.



Хайлайтер


Но как да подчертаете скулите, без да добавяте сенки по лицето си? Можете да постигнете търсения ефект с помощта на обратната техника – добавяне на светли акценти. Ако подчертаете скулите с хайлайтер с отразяващи светлината частици, така тази част от лицето ще изглежда по-обемна. Днешно време на пазара можете да намерите хайлайтери във всякакви форми и текстури – кремообразни, течни, сухи, перлени или матови. Последните се използват за изсветляване на кожата без придаване на сияние и са отличен вариант за застаряваща кожа, тъй като не подчертават бръчките.

Изборът на хайлайтер зависи само от вашия вкус и от предпочитанията ви при нанасяне. Като цяло хайлайтерите могат да се разделят условно на две категории по оттенък – студени и топли. Преди покупката е добре да определите какъв е вашият тип кожа и да подберете подходящото средство за нея.

Все повече производители пускат на пазара специални четки за хайлайтер, които са два пъти по-тънки от класическата четка за пудра и са идеални за нанасяне на сухи средства. За течни и кремообразни хайлайтери ползвайте плоска дунапренена четчица или мека гъба.

Имайте предвид, че перлените и проблясващи частици подчертават порите и неравностите по кожата. Погрижете се да нанесете добра основа под грима – съвременните формули изравняват кожата и създават идеален релеф за нанасяне на фон-дьо-тена и другите средства.



Руж или бронзант

За да подчертаете скулите с руж, нанесете средството не на най-изпъкналата част на бузите, както сте свикнали, а на плътен слой по цялата дължина на скулата, стигайки почти до слепоочието. Този похват ще придаде свежест на лицето ви и ще коригира обема на скулите. Използван е от гримьора Дик Пейдж на лятното дефиле на Michael Kors – само че с бронзант вместо руж, който създава още по.отпускарско и плажно излъчване. Пробвайте сами!

Подберете ружа спрямо фон-дьо-тена си – кремообразните ружове се съчетават добре с полутечни текстури, устойчивите пудрови ружове – с плътен фон-дьо-тен, а полупрозрачният гел-руж ще стои добре в комбинация с ВВ-крем.