Половата система на жената е изключително деликатна и лесно податлива на инфекции от най-различен характер. Въпреки че сме наясно с основните методи покрай обгрижването на женските гениталии, трябва да сме и добре запознати с най-често допусканата в случая грешка. На първо място е добре да знаем, че вътрешността на вагината е дом на естествени бактерии и влага, поради което тя не се нуждае от почистване със сапун или душ, както повечето от нас си мислим.

1. След тренировка

Спортът и усилените физически упражнения предизвикват изпотяване във вагиналната област. Ето защо това е един удачен момент, в който е редно да отделим време, за да прибегнем към използването на интимен душ, но без да прекаляваме с употребата му.

2. Ако току-що сте правили секс

По време на секс ние секретираме естествена течност, която действа като смазка по време на половия акт. Въпреки това, ако не сте в състояние да отмиете спермата във влагалището си веднага след интимния контакт, това по никакъв начин няма да навреди на вашия рН баланс.

3. Ако сте в менопауза

Жените преживяват менопаузата по различен начин. В този период е нормално да чувствате вътрешна сухота поради намалените нива на естроген, както и липсата на еластичност на кожата около вагината. Въпреки че менопаузата обикновено не изисква промяна в общата хигиенна рутина, жената може спокойно да използва препарати за смазване по време на секс, след което само да се измие.

4. Ако сте в цикъл

Интимната хигиена по време на менструация зависи от интензивността на кръвопотока на жената. Гинеколозите съветват жените, чиято менструация е по-силна, да се мият по-често поради миризмата, предизвикана от окисляване на кръвта.

5. След секс по време на менструацията

Дали ще правите секс по време на цикъла си е въпрос на личен избор. Експертите уверяват, че практикуването му в червения период не причинява никаква вреда или травма на влагалището. Достатъчно е просто да се измиете след това добре с вода.

6. Ако имате бяло течение

В повечето случаи това състояние се лекува с медикаменти, като лекарства или гелове. Някои специалисти дори не ги препоръчват, а съветват пациентките си да наблегнат на по-щателното миене с вода. Ако ситуацията продължава след лечението, посетете личния си гинеколог.